Info Zona / 12.12.2018


Info zona X- emisija

Slika
title

UJEDINJENI U SUPROTSTAVLJANJU NASILNOM EKSTREMIZMU

Emisiju možete poslušati na youtube kanalu

 

https://www.youtube.com/watch?v=QrFUYtRwri4

 

Ovo je poslednja radijska emisija u serijalu na temu prepoznavanja i suprotsavljanja nasilnom ekstremizmu i terorizmu, kroz demistifikaciju pojma kroz dijalog i organizaciju edukativnih radionica, projekta koji su zajednički pripremali i realizovali emitovanjem emisija u svojim programima: Radio „Feral“, Kalesija, Radio „Osvit“, Zvornik i „Pan-radio“, Bijeljina. Projekat je dijelom podržan sredstvima Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Emisije su realizovane pod nazivom INFO ZONA,  a  kako je naglašeno i u samom uvodnom i najavnom džinglu, sa ciljem da se mobilišu lokalne zajednice ova tri susedna grada, kako bi  se ujedinjeni  suprotstavili sveprisutnijoj pojavi nasilnog ekstremizma, kroz otvoren dijalog u svim sredinama o samoj pojavi uz slanje pozitivnih poruka i priča - kao odgovor na nasilje i ekstemizam.

 

Poslednja u serijalu emisija Info zona - je realizovana nakon održane radionice namenjene novinarima zaposlenima u medijima. Učesnici na tribini, koje ćete imati priliku da čujete, su novinari iz Milića, Srebrenice, Zvornika, Kalesije i Bijeljine. Mediji imaju jednu od ključnih uloga u borbi protiv nasilnog ekstremizma. Kako steći veštine i naučiti kako reagovati na nasilni ekstremizam i radikalizaciju? Neophodno je da novinari u medijima pronadju ravnotežu između traženja informacija i tačnog informisanja javnosti i senzacionalističkog pristupa situaciji ili njenog uljepšavanja.

U prvom dijelu tribine Hamza Višća, nezavisni vojno-politički analitičar iz Sarajeva govorio je o ulozi medija u prevenciji nasilnog ekstremizma, s fokusom na izvještavanje o aktu nasilnog ekstemizma. Nezavisni vojno-politički analitičar Hamza Višća je na početku radionice novinarima govorio o Strategiji za borbu i prevenciju protiv terorizma, u kojoj se navodi da se državni organi ne mogu sami boriti u borbi protiv ekstremnog nasilja i terorizma, te da je  neophodno partnerstvo, između  državnih organa, sigurnosnog sektora, civilnog društva i medija, jer se samo na takav način može postići pozitivan efekat. Višća se posebno osvrnuo i na pojmove terorizma, njegove oblike, nastojanju državnih organa da institucionalno djeluju i istakao je da je potrebna promena i zakonskog okvira, ali i edukacija u pravosudnom sektoru Edukacija je posebno važna i za predstavnika medija, kako bi bolje shvatili i na kvalitetan način izvještavali o ovoj temi. Hamza Višća je istakao i da terorizam nema veze ni sa jednom vjerom, kakva se često stvara percepija.

Vojno-politički analitičar Hamza Višća je predstavnicima medija posebnu pažnju skrenuo na važnost da u mediju postoji pisana i svim novinarima dostupna, procedura kako izvještavati sa događaja koji su vezani za nasilni ekstremizam i terorizam, naglasivši da je to za sada evidentno jedino u Aldjaziri. On je predstavnicima medija posebnu pažnju skrenuo i na načine izvještavanja sa ovakvih događaja, savetom da to treba činiti bez pretjerivanja i stvaranja dodatnog straha kod stanovništva

Višća se tokom svog predavanja posebno osvrnuo na značaj informacija koje novinari plasiraju javnosti, naglasivši da novinar i redakcija moraju voditi pri tome računa o vlastitoj ali i opštoj sigurnosti građana..

Predstavnicima sredstava informisanja Višća je na kraju govorio o osobama koje  uglavnom postaju predmet vrbovanja organizacija ili pojedinaca sklonih ekstremnom nasilju i terorizmu, ali i ukazao  na značaj obuke novinara za krizne situacije, naglasivši da novinar ne mora da ode u Avbganistan da bi bio otet.

Tokom radionice predstavnici medija Milića, Srebrenice, Zvornika, Kalesije i Bijeljine su imali priliku direktno učestvovati u diskusiji  i postavljati određena pitanja. Njihove impresije o predavanju zabeležili smo po samom završetku predavanja.

Radionici u Zvorniku su prisustvovali novinari iz Srebrenice. Dejan Kolović, novinar Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ je rekao da je predavanje g-dina Višće zadovoljilo njegovu profesionalnu znatiželju i istakao da je na ovoj radionici došao do novih saznanja koja mu mogu pomoći da bolje razumije ovu veoma osjetljivu oblast

Zadovoljstvo organizacijom ali i novim spoznajama sa ove radionice izrazio je novinar iz Zvornika Ilijaz Miralemović, urednik portala Zvornicki.ba

Ramo Abidović, novinar iz Kalesije , koji je i portparol općine Kalesija, je iznio svoja iskustva prateći teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da lično smatra da BIH nije pogodno tlo za terorizam, smatrajući d asu to samo pojedinačni ispadi.

Slađana Brajović, novinarka Radija Medžik Milići smatra da će joj predavanje g-dina Višće pomoći u nastavku karijere i da nakon ovakve radionice ima jasnu sliku kako i na koji način izvještavati o događajima koji imaju terorističku konotaciju, ali i o temama o kojima se još uvijek nerado govori u našim sredinama.

 

 

Učesnicima na tribini zaposlenima u medijima novinarima iz Milića, Srebrenice, Zvornika, Kalesije i Bijeljine, tema je bila izuzetno inspirativna pa su za svoje medije pripremili i emitovali priloge sa održane radionice. Posebno su nanovo iskorsti prisustvo nezavisnog vojno-političkog analitičara iz Sarajeva predavača Hamze Višća koga su odmah pitali koliko mediji mogu da pomognu u edukaciji na prevenciji stvarajući uslove koji će sprečiti regrutovanje ljudi za terorističke akte.

Učesnici na predavanju, novinari i sam predavač nezavisni vojno-politički analitičar iz Sarajeva Hamza Višća, su istog mišljenja da  mediji imaju jednu od ključnih uloga u borbi protiv nasilnog ekstremizma. Neophodno je da se po pitanju izveštavanja novinari u medijima edukuju  kako bi na adekvatan i prihvatlji  način za svoj mediji i loklanu zajednicu  izveštavali o osetljivim temam kao što je nasilni ekstremizam i terorizam. Uvažavajući ravnotežu između traženja informacija i tačnog informisanja javnosti i senzacionalističkog pristupa situaciji ili njenog uljepšavanja.

Emisija je realizovana nakon održane radionice kojoj su prisustvovali zaposleni u osnovnom obrazovanju, roditelji , vjeroučitelji, pedagozi, volonteri iz civilnog sektora. Predavanje i razgovor koji je usledio očekivanja su da će im pomoći da  prepoznaju i odgovore na izazove prepoznavanja i reagovanja na nasilni ekstremizam, te razviju sposobnost da reaguju adekvatno na ovaj savremeni izazov.

 

Emisiju realizovale redakcije Ferala i Osvita, a na programu je u isto vreme na frekvencijama radio stanica Feral Kalesija, radio Osvit Zvornik i Pan radio iz Bijeljine koji će emisiju  prilagoditi  za emitovanju za grad Bijeljinu.

 

 

 

 

 

 

“Objavljivanje ovog  programa je  dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država . Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“