BIH/Srpska / 04.05.2022

U Banjaluci sastanak Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Slika
title

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci danas će biti održan sastanak Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Domaćin sastanka biće potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić, a sastaće se Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH sa predstavnicima organizacija i ustanova Republike Srpske, Srbije, te opština Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Odžak, grada Mostara, kao i srpskih delegata u Domu naroda FBiH i predstavnika udruženja koja okupljaju Srbe u FBiH, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH najavljeno je da će sastanku prisustvovati i direktor srpske Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

U FBiH, od Dejtona do danas, uporno ignorišu obavezu koja proističe iz tog sporazuma, a odnosi se na naknadu štete po osnovu porušenih kuća i to samo kada su u pitanju Srbi, među kojima njih minimalno 100.000 ima pravo na tu pomoć, tvrdi za Glas Srpske predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.