BIH/Srpska / 05.01.2022

Vlada SAD - sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj TV

Slika
Sankcije Dodik

Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavlilo je danas da su na listu lica kojima se onemogućava  ulazak u SAD stavila bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, Milana Tegeltiju njegovu suprugu  Tijanu i predsjednik Pokreta demokratske i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsada Kukića, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.  

U objašnjenju stavljanja na listu navedeno je da je Tegeltija koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, a Mirsad Kukić službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, učestvovali u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi.  

Pored  mjera prema ovim licima, Ured za kontrolu strane imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD - OFAC, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i na listu stavio i medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju. U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Sva imovina i pravo na imovinu lica koji su sankcionisani, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.