Zvornik / 18.06.2022

Aforističari oduševili Zvorničane, najviše pobjednik Momčilo Koprivica iz Bijeljine

Slika
Aforisticari

Zvorničani su poslednje večeri V Međunarodnog festivala humora i satire uživali u britkim jezgrovitim aforizmima i burnim aplauzima nagrađivali mnoge od njih.

Vece aforizama pobjednik

Mišljenje publike i samih aforističara koji su takođe glasali je bilo identično. Aforističar Momčilo Koprivica iz Bijeljine problašen je  pobjednikom i njemu je pripala dvostruka nagrada „Zlatna vijuga“.

Momcilo

Koprivica kojem je ovo bilo prvo učešće na festivalu zahvalio se  publici i kolegama koji njegove aforizme proglasili kao najbolje.

Aforisticari 2

Stanislav Tomić, selektor festivala istakao je da je i ove godine izabrano deset aforističara koji su došli  iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije kako bi se predstavili publici u Zvorniku. On je naglasio da je za aforističara  važno da ima britak um, da bude dosjetljiv i da ukaže na neke pojave u društvu i navede nas da razmišljamo o njima. Ovo je najkraći, ali i najefektniji žanr, ali to donosi određenu težinu. U drugim žanrovima možete i da promašite poruku, a ovdje imate jednu ili dvije rečenice da pogodite sadržaj , istakao je Tomić. On je dodao da su zadovoljni onim što su uradili u prethodnih pet godina te naveo da Zvornik ima publiku koja prati i voli ovaj žanr.  Sjećam se karavana aforističara koji su prije deset godina dolazili u Zvornik, a publike skoro da nije ni bilo. Sada je to sasvim drugačije što je pokazatelj da će ovaj festival samo rasti, rekao je Tomić.

Stanislav Tomic

On je naveo nekoliko svojih aforizama: „Između mene i šefa vlada solidarnost, kad on mene nije prijavio neću ni ja njega“, „Fotografije se prave radi uspomena, zato naši ljudi sve češće slikaju šta jedu“, „Srednjovjekovni vladari su ostavljali zadužbine, ovi naši  zaduženja“.

Zvorničkoj publici se predstavila i mnogo smjeha izmamila Nada Karadžić iz Beograda. Od nje smo saznali da joj je ovo drugo gostovanje na Festivalu humora i satire i da je prezadovoljna prijemom publike. Ona je rekla da je pored dvije  zbirke aforizama,  objavila i jednu zbirku poezije , te zbirku kratkih duhovitih priča. Od svojih aforizama Karadžić je izdvojila : „Obećavao mi je brda i doline, nisam znala da ću da ih peglam“, „Lepe žene prolaze kroz glad“ i ,,Da mi je danas devizni deda, pa da ga Bog vidi“.

Nada Karadzic

Jedini predstavnik našeg grada u takmičarskom dijelu bio je aforističar Milan Pantić. On  je istakao da festival ove godine obilježava petogodišnji jubilej i da mu je pripala čast da na ovoj petoj smotri aforizama predstavlja Zvornik. Pantić  je naglasio da se u njegovim aforizmima mogu pronaći političari različitog ranga, u kojima  je  teško otkriti da li se radi o političarima iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatska, Crne Gore.

Milan Pantic

Pišem aforizme pokušavajući da 'popravim' društvo, ali ne da nekome nanesem štetu, već  da se u njima prepozna,  saznajemo od  Pantića. On je  dodao da njegovi aforizmi nastoje da pomalo koriguju stanje stvari.

„Nabavio sam tamne naočale pa sad svakog mogu u oči da pogledam“, „Grad je pokriven kamerama, ali se na snimcima ne vidi da nema kanalizacije“, samo su neki od Pantićevih aforizama kojima je zasmejao publiku.

Momir Vasic

Pored Milana Pantića, u revijalnom dijelu festivala svojim aforizmima su publiku nasmijali zvorničani Stanislav Tomić i Momir Vasić.

vece aforizam publika

Festival je zvanično zatvorila Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke i muzejska zbirke, koja je sa udruženjem „Kriva Drina“ organizator, a Gradska uprava iz Zvornika pokrovitelj festivala.

D.J