Zvornik / 23.03.2023

Aktuelno iz drugih medija - Capital.ba - „Pavgord” i zvanično upisan kao najveći povjerilac FG „Birač”

Slika
Alumina 13

Od vesti vezano za aktuelna dešavanja u Zvorniku prenosimo pisanje portala capital.ba da je Sud u Bijeljini danas upisao „Pavgorda” kao povjerioca Fabrike glinice „Birač“, a da će Gordan Pavlović biti novi član Odbora povjerilaca. Tekst koji smo izdvojili iz pisanja capital.ba možete videti i na linku :

https://www.capital.ba/pavgord-i-zvanicno-upisan-kao-najveci-povjerilac-fg-birac/

Okružni privredni sud u Bijeljini prihvatio je danas zahtjev „Pavgorda” i upisao ovu firmu kao povjerioca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. Ovim su „Pavgordu” širom otvorena vrata za preuzimanje „Alumine”, ekskluzivno saznaje capital.ba.

U detaljnom obrazloženju rješenja, koje je u posjedu capital.ba, navedeno je da saglasnost stečajnog upravnika za izmjenu tabele u slučaju promjene povjerioca, nije neophodan niti nužan preduslov za postupanje stečajnog suda u pogledu donošenja rješenja o izmjeni tabele priznatih i osporenih potraživanja.

„Za promjenu povjerioca u stečajnom postupku ne treba saglasnost stečajnog dužnika, jer je njemu svejedno kome duguje”, navodi se u obrazloženju rješenja.

Stečajni sudija Dragan Mitrović dalje navodi da su ugovori o ustupanju potraživanja, formalno – pravno valjani, s obzirom na to da su se prvobitni povjerioci i novi povjerilac (prijemnik potraživanja) postigli sporazume o ustupanju potraživanja.

Predsjednik uprave „Alumine” Zoran Stevanović je danas za capital.ba rekao da je ovakav rasplet bio očekivan te da je sada na redu i rekonstrukcija Odbora povjerilaca.

„Očekujem da će sada sud zajedno sa stečajnim upravnikom napraviti rekonstrukciju Odbora povjerilaca i da će se vrlo brzo održati Skupština povjerilaca FG „Birač” koji će zauzeti neke stavove o daljem toku stečajnog postupka“, kazao je Stevanović.

Pojasnio je da su do sada ispred Vlade RS, koja je bila vlasnik oko 42,3 miliona KM potraživanja, bila dva člana Odbora povjerilaca.

„Sada oni više nisu u mandatu i stečajni sudija i eventualno upravnik mogu imenovati nove ili će to učiniti Skupština povjerilaca. Vjerovatno će jedan član biti Goran Pavlović, vlasnik  „Pavgorda”, rekao je Stevanović.

 Ukupno priznata potraživanja povjerilaca od FG „Birač“ iznose 90 miliona KM, a od toga skoro polovinu čine potraživanja „Pavgorda“.