Novosti / 08.04.2024

Do kada će trajati zabrana na granici Karakaj ?!

Slika
most karakaj

Most u Karakaju je do daljnjeg zatvoren za saobraćaj vozila teža od 5 tona. Zabrana je na snazi od ponedeljka 8.aprila, a do kada će trajati ova zabrana ostala je nepoznanica.

Prema objašnjenima i saopštenjima nadležnog Ministarstva komunikacije i transporta BIH, data je uopštena formulacija, citiramo : „ Zabrana saobraćaja će trajati do okončanja postupka rekonstrukcije mosta”.

Na sajtu nadležnog  Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, za sada nema istaknute informacije, bilo vesti ili saopštenja da se išta dešava na graničnom prelazu Mali Zvornik. Za njihovu odluku saznajemo iz saopštenja Ministarstva komunikacije i transporta BIH u kojem se navodi da je u Republici Srbiji  urađen projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije na državnom putu u zoni graničnog prelaza Mali Zvornik, ali nema podatka o datumu početka radova.

Izvesno je, nema spora, da je most oštećen i da je neopodna njegova rekonstrukcija. Buni jedino što je most zatvoren, dok se ne nazire početak radova. Za sada sem zatvorenog mosta ne primećuje se, oko i na samom mostu, da su preduzete bilo koje aktivnosti u tom smeru. Niko se do sada nije oglasio sa informacijom,  kada se očekuje početak radova.

Slika
most karakaj

Ministarstvoa komunikacije i transporta BIH, je uredo obavestilo i prevoznike koji u skladu sa registrovanim redovima vožnje obavljaju međunarodni linijski prevoz putnika preko međunarodnog graničnog prelaza Кarakaj da od ponedeljka koriste međunarodni granični prelaz Šepak. Za prevoznike koji obavljaju međunarodni prevoz robe savetovali su da koriste druge međunarodne granične prelaze, a u skladu sa instrukcijom nadležnih carinskih organa.

Kada je u pitanju prevoz putnicima minibusom, tu će se pratiti da li prelaze težinu od 5 tona, tako da ni oni neće moći svi preko mosta u Karakaju.

Izvesno je jedino da će  preko graničnog prelaza Karakaj za sada saobraćati samo putnička vozila.  

Kako je na svom fejsbuk profilu naveo gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, Grad Zvornik je pokrenuo inicijativu za pronalaženje rešenja problema privrednih subjekata koji se nalaze u blizini graničnog prelaza u Кarakaju dok traje restrikcija saobraćaja. Ivanović je naveo da je upućen  dopis nadležnim insitucijama u nadi da će se iznaći rešenje koje će olakšati situaciju..