Zvornik / 12.10.2021

PU Zvornik : U prvih devet mjeseci povećan broj saobraćajnih nezgoda

Slika
PU Zvornik

Za devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave Zvornik, došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, rekao je na redovnoj konferenciji za štampu načelnik Sektora policije Dražan Erkić. On je dodao da su se nezgode najčešće dešavale u mjesecu julu , kada je evidentirano 68 saobraćajnih nezgoda.  Iznoseći pokazatelje o bezbjednosti u saobraćaju Erkić je rekao da su u prvih devet mjeseci 2021 godine evidentirane 442  saobraćajne nezgode, što je za 56 više u odnosu na isti period prošle godine .

Erkic

„Stotinu saobraćajnih nezgoda je bilo sa povrijeđenim licima, od kojih pet sa poginulim, 18 sa teško povrijeđenim, 77 sa lakše , dok su  342 saobraćajne nezgode bile  sa materijalnom štetom“, rekao je Erkić. 

Starosna struktura vozača koji su najčešće prouzokovali saobraćajne nezgode bila je od 21 do 30 godina, koji su u izvještajnom periodu porouzrokovali 109 saobraćajnih nezgoda.   Erkić je rekao da je u devet mjeseci ove godine  kontrolisano 13.675 vozila i vozača i evidentirano 11.847 prekšaja, zbog čega je izdato 11.692  prekršajnih naloga i podneseno 155 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Prema njegovim riječima, iz saobraćaja su isključena 254 vozila i 1.210 vozača, što je za 384 više u odnosu na isti period prošle godine.

„Zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključena su 992  vozača, dok je zbog odbijanja podvrgavanju  kontroli na prisustvo alkohola u organizmu iz saobraćaja je isključeno 11 vozača“, rekao je Erkić  i dodao da je šest vozača isključeno iz saobraćaja zbog zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava, dok su 92 vozača je odbilo da se kontrolišu na prosutvo opojnih droga.

 

Mladen Savic

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je od januara do septembra ove godine na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 448 krivičnih djela, što je 2,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Savić je rekao da su među evidentiranim krivičnim djelima 397 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 18 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 22 iz oblasti privednog kriminaliteta i 11 krivičnih djela portotiv bezbjednosti javnog saobraćaja.  „Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno je 416 izvještaja protiv 435 lica, među kojima je bio 127 povratnika u vršenju krivičnih djela i 18   maloljetnika“, rekao je Savić. Prema njegovim riječima, ovim krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 1.209. 139 KM