Zvornik / 02.12.2021

Rebalansom budžeta grada povećan iznos za subvencije u poljoprivredi za 30 hiljada KM

Slika
Skupstina

Prijedlogom odluke o nacrtu rebalasa budžeta grada Zvornik koji je usvojen na poslednjoj sjednici Skupštine grada  došlo je do povećanja iznosa za subvencije za poljoprivrednike. Darko Stefanović, načelnika odeljenja za privredu i društvene djelatnosti nam je rekao da je iznos povećan za 30 hiljada maraka i sada umjesto 350 iznosi 380 hiljada KM.

Darko Stefanovic

Do povećanja je došlo jednim dijelom i zbog suše tokom ljetnjeg perioda, te poskupljenja sjemenskog materijala i djubriva. Pored toga u poslednje dvije godine došlo je i do povećanja broja zahtjeva od strane poljoprivrednika prema našem odeljenju , kaže Stefanović dodajući da se taj broj godišnje kreće od 400 do 450 zahtjeva. To je bio i razlog zbog čega je odeljenje za privredu  i društvene djelatnosti uputilo zahjtev za povećanje iznosa za poljoprivredu iz gradskog budžeta.

Stefanović je pojasnio da se podsticajna sredstva odobravaju svim poljoprivrednim proizvođačima, a ne samo onima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Mi smo uslove za podsticaje značano smanjili kako bi mogli, svim građanima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom,  da dođu do podsticaja, uz uslov da zadovoljavaju donju ili gornju granicu propisanih limita, pojašnjava načelnik odeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornik.  

On je to pojasnio na primjeru u voćarstvu. Da bi se ostvarilo pravo na podsticaj poljoprivrednik mora zasaditi minimalno 100 sadnica. Grad Zvornik odobrava 4 KM podsticaja po sadnici, što znači da je  minimalni iznos podsticaja 400 KM.

Stefanović je rekao da se od ukupnog budžeta za poljoprivredu od 380 hiljada KM , skoro polovina izdvaja za stočarstvo , za muzne krave, tov junadi, tov svinja...

Kada je u pitanju broj zahtjeva za podsticaje  najviše ih ponose pčelari za koje grad izdvaja 10 KM po košnici ,a uslov je minimum 20 košnica . Iako je podsticaj samo 10 KM mi na godišnjem nivou izdvajamo od 45 do 50 hiljada maraka za skoro 5000 košnica zvorničkih pčelara, kaže Stefanović.