Zvornik / 20.08.2022

„Sa prodavcem glasova smo načelno dogovorili cijenu“

Slika
NINO 2

„ Bila je to osjetljiva tema, gdje se ni za milimetar nije smjelo pogriješiti , jer bi cijela priča pala u vodu“  kaže novinar Centra za istraživačko novinarstvo Nino Bilajac o priči o trgovcima glasovima u Brčko distriktu za koju je, sa kolegom Mubarekom Asanijem, dobio drugu nagradu Evropske unije za najbolje istraživačke priče objavljene u 2020.godini.

„Uz prethodne konsultacije sa Tužilaštvom Brčko Distrikta, odlučili smo da krenemo u akciju razotkrivanja mreže trgovaca glasovima“ , prisjeća se Bilajac kako je sve počelo.

 „Sastali smo se sa prodavcima glasova i načelno dogovorili cijenu, gdje sam se ja predstavio kao pomagač tadašnjem kandidatu na izborima. Vrlo brzo smo dogovorili smjernice i način na koji ćemo realizovati naš plan. Dogovor je bio da se dio sredstava uplati ranije, a dio pred same izbore. To je bio prvi sastanak, a onda je , novinarskim žargonom, krenula akcija. U dogovoru sa tužilaštvom i policijskim inspektorima Brčko Distrikta, došli smo na drugi sastanak sa tim ljudima gdje smo predali dio novca koji je bio označen. Oni su to prebrojali, a sve je zabilježeno i snimljeno, navodi Bilajac i nastavlja:

„Sve je bilo pripremljeno za treću fazu našeg plana tokom koje bi kupci glasova bili uhapšeni prilikom primopredaje novca, ali se zbog sitnijih komplikacija, to desilo nešto ranije i ti ljudi su pritvoreni".

Kakav je sudski epilog ovog slučaja i o čemu je još govorio jedan od najboljih mladih BiH novinara Nino Bilajac – detaljnije možete pogledati u emisiji : IZBORI- ČITAJ IZMEĐU REDOVA.