Zvornik / 03.12.2021

Zvornik : Okruglim stolom obilježen 3.decembar Međunarodni dan invalidnih lica

Slika
Medjunarodni dan invalida

Povodom Međunarodnog dana invalidnih lica – 3.decembra, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida  danas je u Zvorniku organizovan okrugli sto na kojem su iznjeti problemi sa kojima se u svakodnevnom životu susreću invalidna lica.  Problemi se tiču arhitetonskih barijera, položaja invalidnih lica u društvu, zapošljavanja, liječenja rekao je Dragislav Mijanović predsjednik gradske organizacije  ratnih vojnih invalida . 

Mijanovic

On je rekao da su  invalidna lica neprimjetna, kako na ulicama grada, tako i u institucijama i ustanovama. A trebalo bi da imaju prednost u obavljanju svojih poslova rekao je Mijanović. 

On je dodao da arhitektonske barijere i dalje otežavaju kretanje invalidnih lica, počevši od trotora, prilazima pješačkim prelazima, do neodgovarajućih prilaza ustanovama i institucijama. U Zvorniku ima mnogo ustanova, koje još uvjek nemaju prilaz koji je  prilagođen invalidnim licima, posebno onim koji koriste kolica, što otežava njihovo kretanje, pa moraju da koriste pomoć drugih lica, naglašava  Mijanović.

Osvrćući se na problem zapošljavanja invalidnih lica on je rekao da ono nije na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa potrebama onih invalidnih lica koja mogu da izvršavaju određene poslove prema njihovoj intelektualnoj i fizičkoj kondiciji.

invalidi

Mijanović je rekao da bi društvo u cjelini trebalo više da povede računa o ovoj kategoriji stanovništva, jer mnogi od invalida nisu u mogućnosti da žive bez tuđe pomoći.

Kada su u pitanju ratni vojni invalidi , ali i sve druge boračke kategorije , vidjeli ste da tražimo svoja prava da se izmjeni zakon o pravima boraca, poginulih i nestalih, rekao je Mijanović Od 2008 godine nisu povećavani iznosi invalidnina koji prate prosječan lični dohodak , mnogi pravilnici nisu mjenjani još od doba bivše Jugoslavije. A sve to se može promjeniti samo kada se izmjeni zakon o pravima boraca , poginulih i nestalih. Zbog toga smo i ljuti na naše poslanike u NSRS  koji su bili  protiv održavanja vanredne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o polažaju boračkih kategorija, rekao je predsjednik organizacije ratnih vojnih invalida u Zvorniku.