Zvornik / 29.03.2022

Zvornik : U Srednjoškolskom centru “ Petar Kočić” otvoren “ Grčki kutak”

Slika
SSC OTVARANJE grckog kutka

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu otvorio je danas Grčki kutak u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“  i zahvalio se što je tako lijepo ugošćen  u preljepom gradu Zvorniku.  

grcki ambasador

Od danas je Zvornik uključen u mrežu, za sada pet  grčkih kutaka u BiH. Putem aktivnosti ovog Grčkog kutka mi ćemo nastaviti širiti poznavanje grčkok jezika i kulture i siguran sam da će nastavno osoblje, učenici ove divne škole,  ali i  građani Zvornika pomoći u tome, rekao je Papandreu . On je dodao da ovaj kutak ne bi bio otvoren da nije od ranije čvrstih veza između srpskog i grčkog naroda .

SSC Grcki kutak

Direktorica škole “ Petar Kočić”  Biljana Pisić je rekla  da je izuzetna čast biti domaćin ovakom događaju i otvaranju “ Grčkog kutka” za samo mjesec i  po dana od obećanja ambasadoru Grčke. Ona je dodala da će se u Grčkom kutku u ovoj srednjoškolskoj ustanovi izučavati online grčki jezik. Za sada je prijavljeno već 60 učenika, a od septembra mjeseca i Zvorničani će moći da se prijave ukoliko žele da nauče grčki jezik, a sve će biti u potpunosti besplatno dodala je Pisićeva.

Tanja Đaković pomoćnica ministra za kulturu  je naglasila da je  poznato da su grčki i srpski narod vjekovima povezani čvrstim i izrazito prjateljskim vezama koje su se kroz istoriju više puta i pokazale.  "Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izuzetno cijeni i podržava  sve aktinosti koje je ova škola relizovala u saradnji sa lokalnom zajednicom i grčkom Ambasadom kako bi stvorila uslove da se i u Zvorniku, može na jednom mjestu da uči sve što je vezano za bogatu grčku kulturu i tradiciju, a isto tako da uči grčki jezik i književnost," rekla je Đakovićeva,

SSc grcki kutak 2

Direktor Pedagoškog zavoda Republika Srpske Predrag Damjanović  je istakao da mu je drago što je i u Zvorniku otvoren “ Grčki kutak”.  "Mi podržavamo da se u cijeloj RS otvaraju slični kutci, ne samo Grčke nego I drugih zemalja. Naša je obaveza dase  u narednim godina grčki jezik počne izučavati u redovnim programima u osnovnim i srednjim školama, a republički Pedagoški zavod će dati svoj nemjerljivi doprinos," naglasio je Damjanović.

SSC 3

Zamjenik gradonačelnika zvornika Bojan Ivanović je rekao da je danas krunisana inicijativa učenika i profesora zvorničke srednje škole da se otvori Grčki kutak . To će biti mjesto na kome će se promovisati grčka kultura, jezik ali i spajati sa  tradicijom i kuturom našeg naroda .

ssc program grcka

Otvaranje grčkog kutka uveličali su učenici ove škole koji su izveli prigodan muzički program .

SSC ucenici

Gosti su mogli da uživaju u zvucima gitare, violine, ali i u fantastičnim glasovima učenica ove škole.