O nama

Radio Osvit – Radio koji se sluša srcem

Radio Osvit je gradski – urbani radio, koji od 27.jula 1998. godine proizvodi i emituje program za lokalnu zajednicu i gradjane u njoj i signalom pokriva prostor sa oko 200 hiljada stanovnika na obje obale rijeke Drine u srednjem Podrinju. Radio Osvit je u gradu Zvorniku u BIH i  u Malom Zvorniku u Srbiji, prihvaćen i slušan kao lokalni medij.

Misija radija Osvit je da pripremi, realizuje i ponudi građanima informativno – edukativni i zabavni program sa najvišim profesionalnim standardima, uz uvažavanje principa objektivnog i istinitog informisanja.  Nezavistan u razmišljanju i radu, cilj radija Osvit je da motiviše lokalnu zajednicu i  da joj  ponudi  informaciju koju nema priliku čuti sa drugih medija.  Sloboda izražavanja i pravo na informisanje su osnovne vrijednosti demokratskog društva, a nezavisnost i sloboda medija uslov demokratije. Muzika na radiju Osvit je zabavna za sva vremena i sve generacije , ljubitelje pop&rok , evergrin, balada …

Radio Osvit je od početka partner civilnom društvu, posebno kada su u pitanju mladi i žene.  Zaposleni iz Osvita su realizovali projekte u kojima su se bavili  lokalnom zajednicom i temama važnim za sve gradjane. Naši slušaoci su različitih generacija i prate nas na internetu i na frekvenciji radija Osvit 91,7 Mhz.

Za informativni program više puta smo nagradjivani.  Proglašeni smo za najbolje saradnike  u okviru  programa Radio 27 – Free Europe. Nagrade i specijalne pohvale smo dobijali za reportaže, radijsku reklamu, radio sajam, kratke priče na Regionalnim radijskim festivalima BIH.

U preko dvadeset godina rada raealizovane su brojne emisije i dobijene pohvale i zahvalnice.  Projektno smo podržani od  OHR-a, SFOR-a, OSCE-a, Enleske ambasade, Office of Public Affairs – U.S. Embassy, Sorosa, INTERNEWS-a , USAID-a, a zadnji projekti  su podržani od starne IMEP-a, EU i BHRI-IOM.

Radio je realizovao niz projekata emisija na razvoju civilnog sektora lokalne zajednice. Aktivni smo u radijskim mrežama i novinarskim udruženjima. Radio Osvit je realizovao projekte u kojima smo se bavili  lokalnim problemima, temama iz oblasti politike i privrede, kulture, problemima komunalne prirode. Realizovali smo i više projekata o ratnim zločinima, prevenciji borbe protiv ekstremizma i terorizma

Važno je da ponudimo informaciju koju javnost, naši  slušaoci u zoni koju pokrivamo signalom, nemaju prilike čuti sa drugih medija.

Naše projekte emisija su finansijski pomogli nakon prijava na konkurs : Grad Zvornik, Ministarstvo kulture Republike Srbije, ambasade država Velike Britanije i SAD,  Irex, USAID, Soroš, Internjuz, OSCE, UNHCR…