Aktuelno / 12.03.2021


Blizanaca više nego ikada

Slika
title

U svijetu se rađa više blizanaca nego ikada ranije, ali je moguće da je ovo vrhunac, nakon čega će uslijediti pad, kažu istraživači.

Svake godine se širom svijeta rodi oko 1,6 miliona blizanaca, a svaki 42. porođaj su blizanci.

Odloženo rađanje djece i medicinske tehnike kao što je vantejlesna oplodnja uticali su na porast broja rođenih blizanaca za trećinu od osamdesetih.

Ali odavde može sve da krene "nizbrdo", jer se fokus prebacuje na jednu bebu po trudnoći, što je manje rizično.

Prema globalnoj analizi u časopisu "Hjuman reprodakšn", vrhunac je dostignut zbog velikog povećanja stope blizanaca u svim regionima tokom 30 godina - od povećanja od 32 odsto u Aziji, do 71 odsto u Sjevernoj Americi.

Istraživači su prikupili informacije o stopama rađanja blizanaca iz 165 zemalja u periodu od 2010. do 2015. godine i uporedili ih sa stopama između 1980. i 1985. godine.

Broj rođenih blizanaca na hiljadu porođaja sada je posebno visok u Evropi i Sjevernoj Americi - a širom svijeta ta stopa je sa devet na 1.000 porođaja došla na 12.

Međutim, stopa rađanja blizanaca u Africi uvijek je bila visoka i nije se mnogo promijenila tokom posljednjih 30 godina, što bi moglo biti posljedica rasta stanovništva.

Afrika i Azija trenutno čine oko 80 odsto svih blizanačkih porođaja u svijetu.

Stopa rađanja blizanaca u Evropi, Sjevernoj Americi i zemljama Okeanije sustiže tu stopu, a smatra se da je glavni razlog tome sve veća upotreba medicinski potpomognute oplodnje od sedamdesetih - na primjer IVF, ICSI, vještačka oplodnja i stimulacija jajnika.

Ove tehnike povećavaju šanse za višestruku ili višeplodnu trudnoću.

Žene se odlučuju na formiranje porodice u sve kasnijim godinama, rastuća upotreba kontraceptivnih sredstava i niža stopa smrtnosti generalno igraju ulogu.