Zvornik / 13.02.2024

Danas se obilježava Svjetski dan radija

Slika
Radio b.s
ILUSTRACIJA

Svjetski dan radija obilježava se od 2013. godine 13. februara, prema datumu kada je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih nacija.Radio je najrasprostranjeniji medij, a koristi ga oko 95 odsto svjetskog stanovništva.

Prema istraživanju Međunarodne telekomunikacione unije, 75 odsto domaćinstava u zemljama u razvoju posjeduje bar jedan radio-primjenik.Prva osnovana emisiona stanica nosila je oznaku KDKA koja je počela sa redovnim emitovanjem 27.oktobra 1920. kao profesionalna radio stanica.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promjenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Iako su mu uslijed razvoja tehnologije, pogotovo pojavom televizije kao elektronskog medija to predviđali, radio nije nestao. Doživio je velike transformacije i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u informativnom sistemu.