Multimedija / 28.08.2023

Dok jedni pišu grafite, drugi mašu zastavama

Slika
grafiti

Pojava pisanja grafita i mahanja zastavima je u zadnje vrijeme sve prisutnija u Zvorniku.

Šta je tu neobičo – možda se pitate?

Ove pojave su uobičajene, a za isticanje simbola nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg sadržaja počiniocima slijedi kazna.  Kažnjivo je to što vrijeđaju pojedince i zajednicu, naročito po vjerskom i nacionalnom osnovu, pa se tretiraju kao prekršaji javnog reda i mira. Grafiti su ispisani  neprimjereno, neukusno i neumjesno, a radi se o isticanju i mahanju ratnim zastavama vojnih formacija iz ranijih ratova, u oba slučaja  sa  uvredljiviom namjerama i porukama zajednici.

U oba slučaja, kako se prekršaji odnose na “narušavanje javnog reda i mira”, kazne su novčane, često i simbolične, ako se i pronađe izvršilac, pošto se prijave uglavnom odnose na NN lica. Kada su „počinioci“ u pitanju, predpostavljamo da im nisu značajne upravo i male novčane kazne, koliko ćejf, merak, užitak – da urade ono što su naumili, kad „djelo izvršavaju”.

Ništa drugačija od ostalih sličnih sredina, nisu razmišljanja lokalaca u zvorničkoj zajednici. Ima zidova i objekata, koji su ko stvoreni za pisanje, a slavlja i prilika nam ne nedostaje da ih upotpunimo zastavama. Narod smo kreativan, poznat po duhovitosti i inatu.

Proteklog mjeseca, bilo je u Zvorniku prijava za pisanje nepimjerenih grafita na zidu "Sokolskog doma",  za objavu na društvenoj mreži TikTok mahanje u koloni vozila kroz grad ratnom zastavom Armije BIH, te isticanje pomenute zastave na jednoj od zgrada u gradu. Događaji su doživljenji različito, a jedno je isto „oba su uznemirila javnost”, pa se od nadležnih institucija očekivala reakcija.

U oba slučaja građani su negodovali i istakli da to doživljavaju kao „pretnje”, koje doprinose dizanju tenzija na nacionalnoj osnovi. Kada su grafiti u pitanju rješenje je reklo bi se jednostavno. Komunalna policija svojom odlukom ih prekrečava. Kanda su sada malo promenili taktiku, pa zadnje grafite nisu prekrečili belim, već dodatno slova učinili neprepoznatljivim sa crnim linijama, u boji kojima su garfiti pisani.

Omiljeni zid koji je, po onome kako izgleda, mjesto za razna pisanja, je ne samo „Sokolski dom”, već i suprotni zid zanatskog centra iza tribina sportskog igrališta  kod doma. Na njemu su ispisani grafiti raznih sadržaja. Kako je i na njemu bilo sadržaja koji se smatraju neprimjerenim i uvredljivim, nakon prijave su i oni sada „nećitljivi”.

Snimci, prije i posle precrtavanja grafita su dio ovog teksta. Naše pisanje o ovoj pojavi se neće završiti na njima. Prosledili smo određena pitanja PU Zvornik i kabinetu gradonačelnika Grada Zvornika, pa kada stignu odgovori upoznaćemo vas i sa  njima.