Multimedija / 16.08.2023

Drinjača: Parastos Ljelji Petkoviću i okrugli sto o srpskim žrtvama i stvarnoj ulozi četnika na ovom prostoru

Slika
drinjaca

Pisalo se u istoriji o ulozi četnika i srpskim žrtvama u II Svjetskom ratu, nedovoljno i često u negativnom konteksu. Posebno su zanemarena stradanja Srba u Podrinju na lijevoj obali Drine u tadašnjoj NDH u 1941.godini. Minimilizirane su srpske žrtve, a uloga četnika svedena na „zločince”. Mnoge su srpske žrtve „plivale“ krvavom Drinom tokom tog rata, a pogotovo 1941.godine.

Da se o četnicima i događajima ponovo govori angažovali su se članovi  Udruženja „Most“ iz Srebrenice, a Radomir Pavlović iz udruženja podsjeća da oni već deset godina istražuju stradanje Srba ovog dijela Podrinja, ističući da im je cilj da isprave istorijsku nepravdu.

Slika
drinjaca

Upravo dok se  odavala počast srpskim žrtvama ustaša u Drinjači i četničkom komadantu Ljelji Petkoviću, pometnju u centru Sarajeva u okviru programa Sarajevo Film Festivala je izazvala i projekcija filma Radoša Bajića „Heroji Halijarda“ koji govori o istorijskom događaju i pozitivnoj ulozi četnika. Za projekciju filma organizatori festival su izjavili da su zatečeni, jer film govori o spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije, od strane četnika Draže Mihailovića u okviru savjezničke operacije „Operation Halyard“.

Poput četničkog spašavanja pilota, zločina u Drinjači, sve češće u javnosti se spominju „događaji“ kojima se upravo govori o srpskim žrtvama i stvarnoj ulozi četnika na ovom prostoru.

Slika
drinjaca

„Želimo da dokažemo šta se desilo ovde,“ ističe Radomir Pavlović iz Udruženja „Most“. On je naveo i da za zločin u Drinjači malo ljudi zna. „U Drinjači je napunjeno bure krvi i poslato Paveliću. Zahvaljujući Udruženju „Most“, istoričarima iz Beograda i potomcima, mi smo sačuvali od zaborava ova istinita istorijska dešavanja u Drinjači u avgustu 1941. godine. Istražili smo i ulogu četnika na ovom prostoru Ljelje Petkovića i Jezdimira Dangića. Pored  Ljelja Petkovića, ovdje ćemo postaviti i spome-ploču za Jezdimira Dangića,“ navodi Pavlović.

Osvećenju spomenika i parastosu prisustvovali su potomci Ljelje Petkovića, mještani, članovi  Udruženja „Most“, gosti iz susjednih lokalnih zajednica i predstvanici nevladinih udruženja. 

Slika
drinjaca

Ovaj put je održan parastos i osvećenje spomen ploče četničkom komandantu Aleksandru, Ljelji Petkoviću. Njegova spomen ploča postavljena je uz spomen ploču žrtvama u Drinjači, koja je osvećenja prije par mjeseci. Nakon parastosa  u Crkvenom domu u Drinjači održan je i okrugli sto na temu „Pokolj Srba od strane ustaša u zadružnom domu u Drinjači u avgustu 1941. godine“ na kome su učestvovali istoričar profesor dr Veljko Đurić i profesor psihologije Jovan Mirić.

 Besjedu nakon parastosa svještenika, oca Marka Danojlovića, prenosimo onako kako ju je on sam postavio na fejsbuk stranici „Parohija drinjačka i zelinjska“, kao i slike sa parastosa i održanog okruglog stola:

Slika
drinjaca

„Radimo stvari za koje mislimo da su ispravne i da ih treba raditi. Niko nije smio 70 godina da „zucne" i pomene ime Aleksandra Ljelje Petkovića. Oni koji su se „drznuli” da kažu istinu bili su zatvarani i od komšija „otkucavani” tadašnjoj UDBI. Progon se nastavljao i nastavljao. A suština je jednostavna, pojedinci su željeli istinu. Prilike u zemlji su se mijenjale ali je jedan od Petkovića, hajduk i junak, i dalje bio tabu tema a bio je i srodnik Svetog novomučenika protojereja Milana Petkovića ubijenog od strane fašista u logoru Dahau. I tako dođe vrijeme da se istorisjki dug i nepravda vrati i otklone. Dođe vrijeme da se pogledamo u oči i kažemo ono što se nije smjelo govoriti i da junaka nazovemo imenom koje i zaslužuje junak jer je branio srpsku nejač. Junak je postao jer je kao najobičniji seljak, radnik, Srbin stvoren u momentu kada se ustaška kama nadvila nad srpskim narodom. Aleksandra, Ljelju Petkovića, je stvorio momenat zločina nad srpskim narodom u Drinjači i šire kada je rekao: „Dosta komšije! Dosta Hancar divizijo”. I eto ja sam sebi stavio u prioritet da istorijsku nepravdu i lažiranje istorije dovedem u red a Gospod Bog je sve to blagoslovio i zahvaljujući saradnicima Pavloviću i Petkoviću mi sutra koliko toliko to dovodimo u red. Čovjek u životu radi ono što smatra da treba da radi i sve dok tako živi oni jeste čovjek a ne marioneta. Кažu „suživot”, ja kažem zajednički život bez razlika i podjela ali sa nacionalnim karakteristikama jer to je ono što nas i čini onakvima kakvi jesmo. Кažu da je moj narod ovakav ili onakav, ja kažem vaše je da imate svoje mišljenje ali je moje da istorijske činjenice vratim na mjesto gdje pripadaju. Ustaška ideologija mora nestati a četnička koju danas pokušavaju da predstave kao lošu (možda i zbog pojedinaca) jeste sinonim za čestitost, pravednost, rodoljublje i istinu. Uostalom Dragoljub Mihajlović je odlikovan najvišim odlikovanjima od strane predsjednika cijeloga svijeta dok su ustaše satanizovane jer satane i jesu bili zbog zlodjela koja su činili. Dovođenje u istu ravan, a što pojedinci pokušavaju danas, jeste još jedan mučki „gest” friziranja istorije. Ustaška ideologija je nastavila da živi i u to sam uvjeren a dokazi su mnoga stratišta poput Glođanskog brda. Neka Gospod Bog useli dušu pravednog borca za srpsku nejač Aleksandra Ljelju Petkovića u Carstvo Nebesko gdje su sve čestite i pravedne duše, u naručje Avraama, Isaka i četvorodnevnog Lazara.”