Multimedija / 19.01.2024

Lepota i raznolikost u izradi srpskog krsnog hleba

Slika
suncana reka

Lepota srpskih običaja ogleda se u raznolikosti. Najlepše se to videlo sinoć u Etno-selu „Sunčana reka“, gde je prikazana sva maštovitost u izradi slavskog, krsnog hleba.

Na poziv organizatora odazvalo se više od četrdeset učesnica, istina uglavnom iz lozničkog kraja, koje su pokazale svoje umeće u izradi slavskog kolača na tradicionalni način.

Slika
suncana reka

Ovaj događaj je bio više od takmičarskog. Svaki hleb je bio drugačije ukrašen, izrađen na osobeni način svake učesnice. Sto na kome su izloženi održavao je slavsku trpezu, a organizator je na ovaj način istakao lepotu srpskog krsnog hleba.

Žiri, sastavljen od predstavnica Etno-selu „Sunčana reka“  imao je težak zadatak. Izabrati tri krsna hleba, koja se ističu među četrdesetak. Ocenjivao se kvalitet i koliko je uz tradicionalnu izradu korišćeno ukrasa, onih kojima se uobičajeno slavski kolač ukrašava.

Slika
suncana reka

Za najlepši proglašen je slavski hleb koji je izradila Danica Čolaković  iz Gornje Кoviljače. Ona je pokazala umešnost i vitalnost i u svojoj osamdesetdrugoj godini  ispekla krsni hleb koji je osvojio prvu nagradu. Danica nije očekivala pobedu i drago joj je da je njen trud primećen. Na pitanje  u čemu je tajna kod njene izrade krsnog hleba skromno je ponovila da je koristila osnovne sastojke. Kako je objasnila  sama se učila godinama, ranije gledajući kako to radi njena majka, a uvek posveti dosta pažnje  i pečenju.

Među tri najlepša su na drugom mestu krsni hleb Vere Tarlanović i na trećem Dare Jovanović Popović. Domaćini u Etno-selu „Sunčana reka“ su se potrudili da ovaj verski običaj, prirpemanja slavskog kolača, koji se tradicionalno sprema za slave i slavlja, predstave uz prigodan umetnički program. Pobedica je osvojila vaučer u vrednosti od 200 eura, druga 100 i treća 50 eura.

Slika
suncana reka

Vlasnica „Sunčane reke“,  Ružica Starčević, čestitala je Danici Čolaković i izrazila zadovoljstvo zbog velikog odziva najavivši da će ova manifestacija „Najlepši krstovdanski krsni kolač – Sunčana reka“  ući u kalendar redovnih događaja koje planiraju da organizuju.

O planovima  Etno-sela „Sunčana reka“ je govorio i direktor Zoran Mirković. On je naglasio da ovako nešto nije organizovano i da su zato odlučili da pažnju posvete izradi tradicionalnog srpskog krsnog kolača koji se priprema za velike duhovne praznike. Mirković je pojasnio da su želeli da pruže priliku domaćicama  da pokažu svoju kreativnost i veštinu pravljenja krsnog hleba.  

Kako su u  Etno-selu „Sunčana reka“ najavili, biće ovo još jedna u nizu manifestacija koje su zamislili da organizuju sa planom da postanu tradicionalne. Ove godine najavili su da će svakog meseca priređivati  različite programe, kulturne ili sportske.