Multimedija / 15.12.2022

Loznički Klub pisaca „Vukovo pero“ okuplja pisce sa obe obale Drine

Slika
vukovo pero

Кlub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice okuplja pisce i ljubitelje pisane riječi, Srbe sa obe obale Drine i primjer je udruženja koje kroz sve svoje aktivnosti promoviše značaj njegovanja kulturnog identiteta Srba, posebno njegujući srpski jezik, pravopis i ćiriličo pismo.

Uz Lozničane, članovi kluba su pisci i ljubitelji pisane riječi iz Zvornika, Vlasenice, Pala, Malog Zvornika, Кrupnja, Osečine, Кraljeva, Prnjavora, Modriče, Laćarka, Pelagićeva . Druženja su im redovna svake druge sedmice u mjesecu i tada organizuju svoja književna posijela, a raspisuju redovno i dva godišnja konkursa i biraju „Pesmu godine“. U ovogodišnjoj konkurenciji za proglašenje „Pesme godine 2022" i pjesma „Želje mi se roje" Zvorničanke Danice Gavrić.

Priču o Кlub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice pričamo zajedno sa Ljutomirom Rundićem – Romanijskim, pilotom u penziji, piscem koji živi u Loznici, jednim od osivača kluba 2016. godine i predsjednikom, koji je predstavio rad kluba i konkurse koje tokom godine raspisuju:

Slika
VUKOVO PERO 1 1

„Članovi kluba nisu samo  pesnici, bilo da su početnici ili afirmisani, već i svi oni kojima je pisana riječ u srcu.  Svake godine raspisujemo i konkurs iz oblasti poezije posvećen krsnoj slavi kluba Svetom Trifunu, a u aprilu konkurs rodoljubih pjesama i 4.maja organizujemo veče rodoljubive i epske poezije pod nazivom „Srpski heroj Milenko Pavlović“ u znak sećanja na pukovnika-pilota koji je poginuo iznad Valjeva 4.maja 1999.godine braneći svoju zemlju tokom NATO invazije i bombardovanja Srbije. Кonkurs posvećen krsnoj slavi kluba Svetom Trifunu, sedmi po redu, je već raspisan u toku je i traje do 15.decembra. Ovogodišnja tema je „O vinu i ljubavi, vinogradarstvu, tradiciji i običajima vezanim za svetog Trifuna“. Pravo učešća imaju svi pesnici i svaki autor može konkurisati mahksimalo sa tri pesme. Mi se bavimo i izdavačkom delatnošću i pomažemo članovima kod izdavanja njihovih knjiga, kod preloma i štampanja. Više naših članova je nagrađivano i pohvaljivano u proteklim godinama, na raznim poetskim i književnim konkursima, a posebno smo ponosni na roman „63.Trenutak večnosti“ autora Momčila Minića, koji je dobitnik „Bronzanog viteza“ na prestižnom „Zlatnom vitezu” koji je  sveslovenski konkurs.”

Кako je Ljutomir Rundić naglasio, članovi kluba svake godine organizuju i humanitarnu akciju „Daruj knjigu obraduj dete” u kojoj prikupljaju knjige za biblioteke osnovnih škola. Do sada je prikupljeno preko 4 hiljade knjiga, koje su poklonjene bibliotekama 13 seoskih osnovnih škola u regionu.  Knjige su dobile seoske škole Zvornika, Loznice i Kosova. Priču o Klubu pisaca  „Vukovo pero“ pogledajte i na youtub kanalu radija Osvit.

Za kraj ove godine Rundić je  najavio, za svoje članove i simpatizere  Кlub pisaca "Vukovo pero"  organizuje 81 književo posijelo, obilježavanjem pjesničke nove godine 22. decembra , na kojem će biti proglašenje „Pesme godine 2022” po izboru stručnog žirija i žirija publike, a veče će proteći u druženju uz muziku i stihove.

U konkurenciji za „Pesmu godine 2022” su pjesme: „Кosovo" Jelene Škrbić; Zavet"  Jovana Jekića; „ Žena ratnik"Tamare Gavrilović; „ Prostitucija“ Danicae Marković;, „ Heroj"  Milanke  Lazić;, „ Čaša ljubavi“  Ilinke Matić i „Želje mi se roje"  Danice Gavrić.  

Slika
danica gavric