Zvornik / 18.05.2024

Nema uslova za raspisivanje potjernice za Draganom Spasojevićem iz Zvornika

Slika
title

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je postupak protiv Dragana Spasojevića razdvojen u odnosu na trojicu ostalih koji su optuženi za zločine počinjene u proljeće 1992. na području Zvornika.Kazali su da je predmet razdvojen zbog nedostupnosti optuženog ovom sudu, a da se postupak protiv Spasojevića nastavlja voditi pod novim brojem.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da u ovom momentu ne postoje uslovi za raspisivanje međunarodne potjernice za Spasojevićem jer se, kako navode, uredno odazivao pozivima i nije izbjegavao krivično gonjenje.

Dragan Spasojević optužen je s Vinkom Radovićem, Dragomirom Vasićem i Petkom Panićem da su, u svojstvu zvaničnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo.

U optužnici se navodi da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju oko četiri hiljade bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je oko 600 civila nezakonito zatvarano.

Suđenje Radoviću, Vasiću i Paniću bi trebalo početi u narednom periodu.