Zvornik / 14.09.2021

Promocijom romana „ Kosti“ počelo obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Slika
Promocija

Promocijom romana „Кosti“ /Tri vere, dve sudbine, jedno Sarajevo/ autora Nenada Milkića iz Malog Zvornika, sinoć je počelo obilježavanje 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave .

Milkić je rekao da je roman „Кosti“ nastao u znak sjećanja na osam i više hiljada ubijenih sarajevskih Srba i više od 150.000 protjernih. Ističući da je istraživanje za pisanje romana trajalo više od tri godine, Milkić je rekao da je u razgovarau sa preživjelim svjedocima učesnika sarajevskih događaja i pronađenog materijala u arhivama pronašao mnogo dokumenata kako bi napisao ovaj roman.

nenad

Direktorica Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović rekla je da je promocija romana „Кosti“ održana u okviru trodnevne manifestacije obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji obilježavaju zajedno Srbija i Republika Srpska.

Za danas je zakazana  online prezentaciju pod nazivom „Veliki rat - Naša istorija, naše pobede“ , a sutra  15 septembra na sam praznik, biće otvorena  izložba knjiga “Prvi svjetski rat u srpskoj istoriji i književnosti". Za ovu izložbu korišćena je istorijska građa iz Nacionalnih  biblioteka Srbije i Republike Srpske, zvorničke  i biblioteka iz okruženja, kao i drugih relevantnih izvora kako bi izložba bila što kvalitetnije pripremljena.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave  biće  po drugi put zajednički obilježen u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.“