Multimedija / 24.01.2024

PZPD „Izvornik“ - duhovno-kulturni biser Zvornika

Slika
beseda

Sinoćni  duhovni svetosavski koncert Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“, bio je večernje sobranje, koje može da zamjeni jedan molitveni skup.

Tako je njihovo pjevanje u uvodnoj prigodnoj besjedi o svetosavlju, opisao protojerej Miloš Zekanović, starješina Hrama Rođenja svetog Jovana Kristitelja, nazivajući „Izvornik“  duhovno-kulturnim biserom Grada Zvornika.

Slika
izvornik

Uz reči da ovakav vid duhovne muzike, razgaljuje dušu, jača tjelo i duh, ali isto tako i bistri um svakoga čovjeka protojerej Zekanović je za put svetosavlja rekao da nije ideologija i nauka, već da je to više od toga.

„Svetosavlje izvire iz večnosti i uliva se u bezgraničnu ljubav božiju, okean ljubavi koji se izliva na svakog čovjeka koji priziva ime Svetoga Save u svojjim molitvama. Svetosavlje čini dušu našeg naroda, ono je način života, ne bilo kakvog već smislenog života utemeljenog na vjeri u rođenog, ali i vaskrslog Boga, na radosti ljubavi prjema svakom biću, na poštenju, milosrđu, na žrtvi i praštanju. Prvi pisani trag o školskoj proslavi Svetog Save datira iz 1734.godine, imamo svedočanstvo i pisani trag koji će se uskoro obelodaniti, sačuvan je u austrijskoj narodnoj biblioteci u Beču. Sveti Sava je bio čuvar bratske i međusobne ljubavi, praštanja i tolerancije, a to nam je u današnje vrjeme veoma potrebno. Meni je veoma drago što su naši članovi „Izvornika“ upravo oni koji kroz muziku šire ljubav i toleranciju prema svim ljudima i mi možemo da osjetimo duh svetosavlja koji oni šalju”, besjedio je protojerej Miloš Zekanović, starješina Hrama Rođenja svetog Jovana Kristitelja.

Koncert Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ u okviru duhovne manifestacije „Svetosavska nedjelja“ propraćen je aplauzima publike od koje je zaista i doživljen kao večernje sobranje koje razgaljuje dušu. Svojim duhovnim pojanjem samo su potvrdili rječi protojereja  Zekanovića  da i dalje ostanu ono što jesu, da su duhovno-kulturni biser grada Zvornika.  

 

Slika
publika