Multimedija / 09.11.2021

Ravno, opština bogate istorije i prirodnih ljepota

Slika
ravno (10)

Ekipa novinara iz cijele BiH bila je u dvodnevnoj posjeti Ravnom gdje smo imali priliku upoznati se s onim što u turističkom smislu nudi ovo hercegovačko mjesto. Turistički obilazak organizirala je Via Dinarica, platforma za razvoj lokalnih zajednica i malih preduzeća aktivnih u ugostiteljstvu i pružanju turističkih usluga na otvorenom, kao i promociju turizma u prirodi i kulturnog naslijeđa. Via Dinarica povezuje sedam zemalja kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa, od Slovenije do Albanije.

Slika
ravno (11)

Najatraktivnija turistička destinacija u ovom dijelu Hercegovine svakako je pećina Vjetrenica, pa nam je bila i prva u zacrtana ruta koju treba posjetiti. Vjetrenica nalazi se na jugozapadnom rubu plodnog Popovog polja, jednog od najvećih krških polja Bosne i Hercegovine kroz koje protječe rijeka Trebišnjica, nekad najveća ponornica u svijetu. Smještena je u mjestu Zavala, nekoliko kilometara od Ravng, koja zbog svoje blizine Jadranskom moru (12 kilometara) i većim centrima (Dubrovnik, Trebinje, Mostar) dodatno privlači posjetitelje.

Slika
ravno (5)

Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH i Dinarida. Hidrološki bogat sistem sa stalnim i više periodičnih vodenih tokova s podzemnim jezerima, prepoznatljivim strujanjem vazduha u ljetnom periodu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim tokom posjete.

Unutrašnja temperatura vazduha iznosi oko 11 stepeni, te je odlična destinacija u ljetnom periodu za osvježenje. Vjetrenica koja je bila zaštićeni spomenik prirode ove godine postaje zaštićeni krajolik BiH koji je otvoren za posjete u dužini od 750 metara infrastrukturno uređene staze. Od 19. stoljeća do danas kroz Vjetrenicu su prošli brojni istraživači iz cijelog svijeta koji su prepoznali važnost ovog speleološkog objekta, te istraženi dio iznosi 7.323,90 metara.

Slika
ravno (8)

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik pećine je Proteus Anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze. To je izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane, te može živjeti i do stotinu godina.

Slika
ravno (2)

Treba istaknuti i otkriće skeleta leoparda procjenjene starosti kostiju na gotovo 40.000 godina koji su vrijedno paleontološko otkriće. Njihove orginalne kosti se nalaze u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Na samom ulazu u Vjetrenicu su istaknuti zanimljivi reljefi u stijeni  iz Srednjeg vijeka koji predstavljaju prikaz lova na jelene i viteški turnir. Vjetrenica se prvi put spominje 77. godine kada je Plinije Stariji u svojoj Historia Naturalis navodi kao vjetrovitu pećinu.

Slika
ravno (7)

Od arheoloških ostataka ističe se pronalazak koštane igle i keramičkih predmeta što ukazuje na to da su je ljudi koristili za boravak i sigurno utočište. Tokom posjete koja traje oko 45 minuta, uz pratnju ljubaznih vodiča, posjetitelji imaju priliku vidjeti prelijepe prostrane dvorane ispunjene pećinskim nakitom, posebno očaravajućim kamenicama i podzemna jezera.

Slika
ravno (3)

Ono što posebno privlači pažnju posjetitelja je kameni stol za koji se ne zna tačno iz kojeg vremena datira, pa se stvorila legenda o Hajducima i njihovom skrivanju po Vjetrenici čak i 600 metara udaljenosti od ulaza. Pri samom kraju turističke staze nalazi se jedna od najljepših nakupina stalagmita koja je zbog svog izgleda prozvana “Tursko groblje”.

Slika
ravno (4)

Uz ulaznicu za Vjetrenicu možete i obići mali biospeleološki muzej, prvi takav u svijetu koji se nalazi 300 metara od ulaza u pećinu. Otvoren je 2016. godine, te predstavlja vrijednu zbirku svih dosadašnjih istraživanja pećine. U samoj blizini Vjetrenice se nalazi arheološko područje Crkvina proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Na tom lokalitetu se nalazi nekoliko kulturnih dobara - Crkva sv. Petra, Crkva sv. Petke, te nekropola stećaka. A kada smo već u Zavali, svakako smo iskoristili priliku i posjetili još jedan nacionalni spomenik, Manastir Zavalu ili manastir Vavedenja Bogorodice.

Slika
ravno (1)

Sastoji se od Crkve sa zvonikom, novog konaka, čatrnje, stare škole i pećine (isposnice). Ono zbog čega je Manastir poseban su predivne freske u Crkvi koje se smatraju najkvalitetnijim slikarskim ostvarenjem u BiH. Uradio ih je Georgije Mitrofanović 1619. godine. Još se može dodati i kameni zvonik na stijeni s tri zvona izgrađen 1899. godine. U manastiru Zavala iskušenik je bio Sveti Vasilije Ostroški koji je rođen u obližnjem selu Mrkonjići.

Zavalu uljepšava i stara željeznička stanica izgrađena davne 1903. a danas predivna gostionica Zavala gdje se možete osvježiti uz domaću gastronomsku ponudu, uživati u prekrasnom pogledu na Popovo polje, iznajmiti bicikl i provozati se starom željezničkom Ćirinom trasom revitaliziranoj za biciklizam ili prošetati lijepo uređenom šetnicom.

A kada smo se umorili i dušu napojili ljepotom ovog mjesta, vratili smo se u hotel Stanicu gdje smo uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi. Hotel je još jedna Austrougarska stara željeznička stanica, nezaobilazno stajalište na putu ka moru. Restauratorski dragulj Ravnog i cijele Hercegovine savremeno opremljenim sobama i apartmanima, vinskim podrumom i ambijentom sigurno je utočište za kvalitetan odmor.

Slika
ravno (14)

Stanica je i check point za goste željne bicikliranja, te upoznavanja historije stare Ćirine željezničke pruge koja je nekada spajala Hercegovačku regiju s Evropom, a danas je vrijedan turistički resurs i „muzej na otvorenom“. 

Slika
ravno (17)

U neposrednoj blizini hotela nalazi se i šetnica kroz prirodu do brda Oblat na kojem se nalazi Crkva sv. Mitra, te s kojeg posjetitelji rekreativci mogu svjedočiti jednoj od najljepših panorama Popovog polja.