BIH/Srpska / 24.11.2021

Rudari u FBiH nastavljaju proteste, odbili pregovore

Slika
Rudari b.s

Više od 500 rudara noć je provelo ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, gdje su prethodnog dana protestovali nezadovoljni svojim položajem, a za danas najavljuju još masovnije okupljanje. Predstavnici Sindikata radnika rudnika odbili su da prisustvuju sastanku u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić.

Na sastanku premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH, koji je počeo u ponoć, a završen oko 2.00 časa, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara. Novalić je izrazio žaljenje što predstavnici rudara nisu došli i što nije mogao "iz prve ruke čuti šta ih je dovelo na proteste ispred Vlade".

Oko 7.000 rudara iz svih sedam rudnika u Federaciji obustavilo je proizvodnju. Protestuju zbog primjene novih pravilnika o radu i učinku, koji znatno smanjuje osnovnu platu rudara, kopača i bagerista. Rudari iz Kreke, Banovića, Breze i drugih rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH traže da budu stavljeni van snage pravilnici o radu i radnom učinku koji osnovnu platu sa sadašnjih 850 smanjuje na 570 KM.