Zvornik / 18.05.2024

Svjetski dan doktora porodične medicine-gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije

Slika
s

Služba porodične medicine i Udruženje ljekara porodične medicine regije Birač  po trinaesti put obilježavaju  Svjetski dan doktora porodične medicine organizovanjem stručnog skupa koji će okupiti više od 200 ljekara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Zvornik,Natalija Stević, istakla je da ovom skupu prisustvuje oko 220 učesnika, i dodala  da su predavači iz Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije,  i da su veoma bitne teme edukacije– dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularna oboljenja.

“Sutra je previđena plenarna sesija, predavnja i radionica EKG škole, koju će voditi kardiolozi iz Kliničkog centra Banjaluka, dok će plenarnu radionicu kardiopulmonalne reanimacije održati gosti iz Slovenije”-kaže Stević.

Slika
s

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, Draško Kuprešak, istakao je porodična medicina temelj zdravstvenog sistema a bez dobrog temelja nema ni dobre kuće u zdravstvu.

“Mi koristimo ovaj dan, Svjetski dan doktora porodične medicine da pokažemo gdje je porodična medicina trenutno  u odnosu na neke druge zdravstvene djelatnosti,šta smo uradili u proteklih godinu dana i šta su problemi i koja su potencijalna rešenja.

“Po prvi put nakon 20 godina uvedene su  tri fundamentalne usluge koje su jako klinički važne za doktore porodične medicine.To su usluge iz spirometrije, dermoskopije i ultrazvuka u porodičnoj medicini koji će obogatiti rad doktora u praksi i učiniti da ova branša dobije jednu novu dimenziju da bude zanimljivija za mlađe kolege“, rekao je Kuprešak.

Slika
s

On je rekao da je Ministrstvo zdravlja Republike Srpske nastavilo proces prelaska zdravstenih ustanova na trezor i podsjetio da je ostalo oko 27 zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj da od paketa 54 doma zdravlja pređu na trezor, što je dobar proces.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine regije Birač,Goran Birčaković, rekao je da imaju veliku podršku u održavanju ovog seminara od  lokalne zajednice i Doma zdravlja.

“Ova regija ima 54 tima porodične medicine, a samo 17 specijalista porodične medicine i devet specijalizanata budućih specijalista”-pojašnjava Birčaković.