Multimedija / 14.11.2023

Uz savjete i besplatno mjerenje šećera u krvi obilježen Svjetski dan dijabetesa

Slika
s

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Dom zdravlja Zvornik i služba porodične medicine zajedno sa udruženjem dijabetičara „ Diabeta Birač“danas su na platou ispred robne kuće vršili besplatno mjerenje  nivoa šećera u krvi.

Kako je za naš radio rekla načelnica Službe porodične medicine,dr Natalija Stević, zainteresovani građani pored mjeranja šećera u krvi ,imali su priliku da razgovaraju sa ljekarima porodične medicine i da dobiju sve korisne informacije, savjete kako za dijagnostiku, liječenje tako i za sprečavanje nastanka ovog oboljenja.

Slika
n

“  Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa glasi”Poznaješ rizike-preduzmi korake” a sve u cilju prevencije nastanka bolesti,ranog otkrivanja i sprečavanja komplikacija. Dijabetes melitus je hronično nezarazno oboljenje koje se karakteriše  povećanim nivoom šećera u krvi ,a kada govorimo o faktorima rizika izdvajaju se pozitivna porodična anamneza,genetska predispozicija,hipertenzija i gojaznost.Što se tiče simptoma to su suvoća usta,nagli gubitak tjelesne težine,  umor,iscrpljenost i učestalo mokrenje”-kaže Stević.

Članica udruženja “„ Diabeta Birač“, Ksenija Cvijanović  rekla je da boluje od dijabetesa punih 46 godina i da ima utisak da se o dijabetesu samo govori na taj Dan dijabetasa a da su ljudi koji boluju od ove bolesti, najviše prepušteni sami sebi i nemaju neku veću podršku države.

Slika
K

“Udruženja “„ Diabeta Birač“ trenutno broji preko 100 članova, a članovi udruženja su danas građanima dijelili besplatne aparate za mjerenje šećera u krvi”-kaže Cvijanović.

Slika
s

Plavi krug koji je simbol jedinstva u borbi protiv protiv Dijabetes melitusa bio je  prisutan na platou ispred robne kuće i sugrađani su bili u prilici da se slikaju kako bi doprinjeli simbolici borbe protiv ovog oboljenja.Ovaj datum se obilježava od 1922 godine kada je Frederik Bantingtom otkrio inzulin, što je jedno od najvećih naučnih dostiguća.