Multimedija / 14.05.2024

Zvornički planinari PD „Mladost“ – ideje o novim stazama i Zip-Line sa Udrča

Slika
udrc mladost

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika jedno od najstarijih planinarskih društava u Republici Srpskoj ( osnovano 1979.godine), uspešno je realizovalo  Saveznu akciju pod nazivom „Uspon na Udrč”. Članovi društva „Mladost” potrudili su se da za ovu akciju markiraju i obeleže zahtevnu stazu obilazeći je više puta.  Posebne pripreme podrazumevale su i sređivanje planinarskog doma „Grkinja“, koji je najvećim delom zahvaljujući njima osposobljen za budući dom zvorničkih planinara.

Slika
udrc mladost

O realizaciji Savezne akcije „Uspon na Udrč” i planovima za postavljanje novih staza razgovarali smo sa predsednikom Izvršnog odbora PD „Mladost“ Radom Radovićem,  osobom koja je bila zadužena za celokupnu organizaciju ove savezne akcije.

„Nažalost malo se kasnilo sa odobrenjem ove savezne akcije „Uspon na Udrč” od strane Planinarskog saveza RS. Mi smo na vreme predali zahtev. kako se kasnilo mnoga udruženja su bila već isplanirala svoja učešća na drugim akcijama.  Opet mi smo zadovoljni koliko se odazvalo na naš poziv. Bilo je oko 150 učesnika. Došli su naši prijatelji iz  Loznice, Sokoca, Ljubovije, Han Pijeska, Valjeva, Priboja, komšije iz Bijeljine, Vlasenice, Milića,” ispričao nam je Rade Radović.

Slika
udrc mladost

Radović je dodao da su pripreme za akciju „Uspon na Udrč”, počele mnogo ranije, kako bi što bolje označili i raščistili samu stazu.  

„Stazu smo počeli od januara pripremati, krčiti i obeležavati jer je zahtevna. Vreme nas nije iznenadilo. Znali smo da će biti kiša, ali to nama ne smeta. Za planinare je samo bitna dobra oprema i kondicija. Bilo je lepo biti domaćin prijateljima iz drugih udruženja, pa i mi već imamo planove za svaki vikend  da učestvujemo u akcijama koje oni organizuju.”

Slika
udrc mladost

Kada je u pitanju planinarski dom „Grkinja“ predsednik Izvršnog odbora PD Mladost Rade Radović, nam je ispričao da su ga oni sami najvećim delom preuredili, a posebno su se pripremali da ga urede za ovu akciju. Obezbeđen je na taj način i smeštaj,  opremljeni kreveti za prenoćište i druga oprema. Ovaj put u okviru Savezne akcije „Uspon na Udrč”planinari su se okupili u jutro pred polazak na stazu.

Slika
udrc mladost

„Sve je urađemo kako smo planirali, zadovoljni smo.  U planinarskomg domu „Grkinja“, uz podelu zahvalnica svim učesnicima,  na kraju je uz ručak organizovano i druženje uz muziku”, reče nam Radović.

Aktivnih članova u zvorničkom planinarskod društvu  „Mladost“ ima 55, a nadaju se i novim učlanjenjima. Nekada ih je bilo i više stotina članova. Kako imaju dodatno raznih planova, veruju da će im se pridružiti i mladi i stari.

Slika
rade mladost

Radović nam je rekao da imaju raznih planova za nove staze i ovde oko samog doma „Grkinja“ i u gradu Zvorniku.

Razmišljaju da naprave stazu prema Raševu i Drinjači, pored pogona Vivije. Problem je što na reci Drinjači nema mostova, mada bi se ova relacija mogla lepo urediti i sa sada popularnim Zip – Line. Uz prirodne lepote ovaj vid turizma bi mogao da dosta doprinese razvoju upravo ovog dela teritorije Zvornika, pogotovo što do sada u njega nije bilo većih ulaganja.