Zvornik / 09.12.2022

Aktivisti Neformalne grupe građana Zvornik -inspekcija i policija da vrši kontrole nelegalnih šljunkara

Slika
šljunak

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9.decembra ,članovi neformalne grupe građana Zvornik ”Stop nelegalnim šljunkarama na rijeci Drini”, danas su  ispred robne kuće u Zvorniku organizovali  uličnu akciju podjele letaka „Vadite šljunak legalno”.

 Kako je rekao Dušan Aćimović, aktivista neformalne grupe građana, oni se već godinama bore protiv nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka u slivu rijeke Drine i na ovaj simboličan datum željeli su da građanima ukažu na posledice nekontrolisane eksploatacije šljunka.

Slika
šljunak

Kako je istakao  nadležne institucije trebalo bi da se pozabave ovom problematikom, kako inspekcijski organi tako i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Inspekcijski organi trebalo bi da pojačaju rad na  terenu u pogledu nelegalnih šljunkara, a takođe da izvrše kontrolu i nad šljunkarama koje imaju  koncesione ugovore i rade legalno, ali u domenu toga  da li se eksploatacija šljunka vrši na koncesionima poljima, koja su naznačena u koncesionim ugovorima. Vrlo često se dešava da koncesioni ugovori služe samo kao pokriće, a da se eksploatacija šljunka vrši na sasvim drugim lokacijama, gdje je eksploatacija i vrijednost  daleko veća.

U poslednje vrijeme na lokalitetima Čelopeka i Karakaja je primjećen povećan broj nelegalnih šljunkara koji se trude  da izbjegnu  kontrole inspekcije i  policije ,radeći u vrijeme praznika i neradnih dana, rekao je Aćimović.