Zvornik / 14.03.2023

Aktivisti upozorili-rijeke su nam zagađene i ugrožene , nelegalna eksploatacija šljunka

Slika
sljunkara

Povodom Svjetskog dana voda 22.marta, članovi  neformalne  grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ danas su ispred zvorničke robne kuće djeljenjem letaka  podsjetili sugrađane na važnost rijeka i koliko su nam rijeke zagađene i  ugrožene, kao i na posljedice nelegalne eksploatacije šljunka na području Zvornika.

Kako je istakao član neformalne  grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ Dušana Aćimović,cilj ovakvih akcija jeste da se ukaže na to da se  nelegalnom eksploatacijom šljuka  devastastira  i širi korito rijeke Drine, moguće su nove poplave  a uništava se i poljoprivredno zemljište .

Slika
sljunkara

On je istakao da su dalji planovi usmjereni na to da animiraju nadležne službe da preduzmu određene zakonske korake protiv onih koji nelegalno eksploatišu šljunak. Cilj je da se oni usmjere na zakonsku eksploataciju šljunka  ili da im se obustavi dalji nezakoniti rad.   

Prema njihovim saznanjima  samo dva privredna društva imaju dozvolu za  eksploataciju šljunka na dvije lokacije  na Debeloj međi  u naselju Šepak. Sve ostale lokacije za eksploataciju šljunka u Čelopeku, Kozluku, Tršiću , Karakaju  su nelegalne.

Aćimović je dodao da osim građana podršku imaju i od Centra civilnih incicijativa (CCI) koji su u svakom smislu uz Neformalnu grupu  građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“.