Novosti / 09.04.2024

Bajramska poruka i čestitka glavnog imama MIZ Zvornik

Slika
Bajram

Za muslimane širom svijeta završen je  mjesec Ramazana.  U bajramskoj poruci i čestitki glavni imam Medžlisa islamske zajednice  Zvornik, hafiz Izet ef. Salkanović, poželeo je Svim muslimanima širom svijeta, a posebno džematlijama sa područja Medžlisa, Općine Sapna i Grada Zvornika, u Domovini i Dijaspori, hairli i berićetne mubarek bajramske dane.

Evo i samog teksta  bajramske poruke i čestitke glavnog imama Medžlisa islamske zajednice  Zvornik, hafiza Izeta ef. Salkanovića.

Slika
imam izet salkanovic

U utorak, 09.aprila 2024.godine, sa akšam-namazom završava se mubarek mjesec Ramazan. Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH, 1.ševval 1445 godine po hidžri, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10 .aprila 2024.godine.          

Ispraćamo i posljednji dan ramazana,mjeseca posta, a dočekujemo Bajram. Postači se raduju nagradi Gospodara, a oni drugi, kajući se, iščekuju sljedeći Ramazan u nadi da će ga dočekati. Ispraćamo Ramazan, a dočekujemo bajram- Dan velike radosti za postače, ali ostat će žal za iftarom, za ramazanom, za intimom prediftarske dove, za obraćanje svome Gospodaru.

Prvog dana Bajrama dozvoljava nam se hrana, piće i ostale blagodati, a zabranjuje post. To je dan kada Allah Mudri dozvoljava što je u ramazanu bio zabranio, a zabranjuje ono što je bilo naređeno. Već na sabah, prvi dan Bajrama, nestat će sav napor, trud i bol zbog odricanja a ostat će nagrada koja nas čeka kod Uzvišenog Allaha i nevjerovatan osjećaj da smo u zadovoljstvu Njegovu uspjeli ispostiti sve dane ramazana.

Mi svoje bajrame trebamo provoditi onako kako nas je Muhammed a.s. poučio. On bi se ujutro okupao, namirisao i obukao najljepšu odjeću koju je imao. Prije izlaska iz kuće pojeo bi neparan broj hurmi. Na musallu bi otišao pješke učeći tekbire a vraćao se drugim pitem kući; u danima Bajrama dijelio bi dosta sadake.

Bajram je blagdan nagrade i porodice, blagdan djece i zajednice, blagdan prijatelja, rodbine i komšija. To je dan kada nas naša djeca ljube u ruku, a mi njih u čelo i kada taj postupak posebno smekša i otvori srca, probudi milost i otvori ruku za darivanje onih koji su pod našom zaštitom.ić

Bajramske dane provedimo onako kako nam, kao muslimanima i dolikuje, u duhu naše vjere i tradicije! Drugi dan Bajrama, posjetimo mezaristane naših najmilijih. Samo narodi koji sebe poštuju, koji pamte i iz svoje historije uče, imaju budućnost!

Bajram-namaz na području MIZ Zvornik će se klanjati na 39 mjesta. Vrijeme klanjanja bajram-namaza je u 6,49 časova, a sabah-namaz u našim džamijama će se klanjatu u 5,30 minuta.         

Svim muslimanima širom svijeta, a posebno džematlijama sa područja našeg Medžlisa, Općine Sapna i Grada Zvornika, u Domovini i Dijaspori, u ime MIZ Zvornik i u svoje lično ime želim hairli i berićetne mubarek bajramske dane. Molim Uzvišenog Allaha da svima koji su Ramazan proveli u ibadetu, ibadete ukabuli i podari obećanu nagradu, te da nam svima vjeru osnaži kako bi se sa iskušenjima i životnim izazovima uspiješno nosili. Neka i ovaj Bajram donese radost u naše domove, osmjeh na naša lica i veselje u našimsrcima!

Bajram šerif mubarek olsun!!!“,  u potpisu Glavni imam MIZ Zvornik  - Hfz. Izet ef. Salkanović