Zvornik / 04.10.2022

Dom zdravlja u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Slika
dom

Dom zdravlja Zvornik i služba porodične medicine po prvi put ove godine obilježavaju mjesec oktobar,kao Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Kako nam je rekla Natalija Stević,načelnik službe porodične medicine, cilj sprovođenja ove akcije je da se što veći broj sugrađana upozna kakvo je to oboljenje,da se dobiju neke korisne informacije i da se podigne svjest o značaju ove bolesti. Na pultu  ispred robne kuće sugrađanima su djelili promotivni materijal edukativnog karaktera a dragim damama  na poklon ružičasti notes sa ružičastom mašnicom,koja je upravo simbol i znak mjeseca oktobra,mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Slika
dom

Danas  u prostorijama Doma zdravlja Zvornik biće organizovano i predavanje na temu borbe protiv karcinoma dojke.Tokom oktobra mjeseca svakog utorka biće održana predavanja o borbi protiv ove opake bolesti, a učesnice predavanja će moći da obave besplatan ultrazvučni pregled dojke.

Slika
dom

Karcinom dojke je vodeća maligna bolest i kod nas i u svijetu.Svake godine u BIH od karcinoma dojke oboli od 1000 do 1500 žena,a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prošle godine je registrovano čak 2.300.000 novooboljelih u svetu.

 Kako je doktorica istakla, prevencija je veoma važna jer čuvamo svoje zdravlje, ako se bolest otkrije na vrijeme ozdravljenje je zaista moguće. Prema nekim podacima kada se na vreme javite ljekaru u 9 od 10 slučajeva karcinom dojke može da se izliječi.