Zvornik / 30.01.2023

Dom zdravlja Zvornik:Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama

Slika
Dom zdravlja 1

U zvorničkom Domu zdravlja u poslednjih mjesec dana povećan je priliv pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama.

 Kako je za Osvit  radio rekla načelnica Službe porodične medicine,dr Natalija Stević najčesšći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u ovu ustanovu su  kašalj,grlobolja,povišena tjelesna temperatura,opšta slabost i malaksalost. U pitanju su blaže kliničke slike,što znači da ove tegobe prolaze na simptomatsku terapiju što podrazumjeva uzimanje antipiretika,analgetika,sirupa za kašalj kao i uzimanje veće količine tečnosti.Klinička slika traje od 7 do 14 dana.

Kako je istakla doktorica Stević postoje i pacijenti kojima je temperatura glavni klinični simptom, kao i prisustvo suvog ili produktivnog kašalja i ti pacijenti treba da se jave kod svog porodičnog ljekara, kako bi dobili odgovarajući ljekarski trretman.

Kada je u pitanju starosna zastupljenost najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija se nalazi u grupi od 5 do 14 godina,što se povezuje sa početkom školske godine,jer je boravak u zatvorenom doprinjeo širenju infekcija.Zatim sledi radno sposobno stanovništvoo  od 20 do 64 godine života.

Pored prisustva respiratornih infekcija na području Zvornika  prisutan je stomačni virus koji je dominantan  i među djecom  i među odraslima.

Kada je riječ o virusu korona nema porasta broja pozitivnih lica. Trenutno je prema podacima Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik pozitivno jedno lice,što znači da korona virus polako jenjava.

Doktorica Stević  savjetuje svim sugrađanima da izbjegavaju zatvoren prostor,da provode ličnu higijenu,peru  ruke,uravnoteženo se hrane i vode zdrav stil života,komzumiraju dosta voća i povrća i redovno spavaju.