Region / 20.09.2021

EU poziva na 'hitno' smanjenje tenzija na sjeveru Kosova

Slika
title

Evropska unije  je pozvala Beograd i Prištinu da neslaganja oko registarskih tablica i slobode kretanja riješe u okviru dijaloga i uzdrže se od jednostranih poteza i podizanja tenzija, izjavio je portparol EU Peter Stano u Briselu. Najavio je da će izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak o tome danas u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

"Pozivamo obe strane de se uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i bez odlaganja smanje tenzije na terenu. Beograd i Priština treba da razreše sva otvorena pitanja unutar dijaloga, uključujući i pitanje registarskih tablica i slobode kretanja, poručio je Stano.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto poziva obe strane na uzdržanost kad je jasno da u ovom slučaju Priština krši sporazum o slobodi kretanja, Stano je rekao da je istorija dijaloga "puna situacija u kojoj se dve strane međusobno optužuju za nastanak različitih problema". "Zato pozivamo obe strane da u slučaju otovrenih pitanja iskoriste dijalog uz posredstvo EU da bi problem rešili, jer dijalog zato i postoji", rekao je Stano.