Zvornik / 24.01.2022

GPBiH : Pokušaj krijumčarenja devet migranata u Zvorniku

Slika
Zvornik - krijumcareni migranti

Pripadnici Granične policije BiH od 20 do 23 januara otkrili su tri slučaja krijumčarenja migranata, od kojih je jedan na području Zvornika. Kako je objavljeno na sajtu Granične policije BiH u subotu 22. januara prilikom granične kontrole automobila mercedesa, bh. oznaka, otkriveno je  devet osoba afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata.  Oni su u izjavi rekli da dolaze  iz Kameruna ( četiri osobe ), Gvineje ( dvije ) te po jedna osoba iz Malija, Obale Slonovače i Senegala. Vozilom je upravljao državljanin BiH.

Pripadnici Centralne istražne kancelarije  GPBiH i Jedinice granične policije Gorica, u dva odvojena slučaja na području Posušja, spriječili su krijumčarenje osam državljana Turske i tri državljana Pakistana. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se trojica bh. državljana koji su migrante krijumčarili u dva vozila, bh. oznaka.

Pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode ukupno četiri državljana BiH koji su spriječeni u pokušaju krijumčarenja 20 stranih državljana

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „krijumčarenje osoba“, o navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužioci Tužilaštva BiH. Prema njihovim naredbama državljani BiH lišeni su slobode i protiv njih biće dostavljen izvještaj o krivičnom djelu, dok su strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, stoji u saopstenju.