Zvornik / 19.01.2022

Kravica: okrugli sto na temu stradanje Kravičana u XX veku

Slika
kravica

Učesnici okruglog stola su se kroz svoja izlaganja prisetili prošlosti ovog malog sela u bratunačkoj opštini. Tokom istorije Kravica i njeno stanovništvo više puta je bilo izloženo ubijanjima u velikim ratovima i zadnjem devedesetih godina.

Slika
kravica 1

Da se zapamti i ne zaboravi učesnci su se prisjetili šta se sve dešavalo u prethodnih sto godina. Izneti su podaci u kojima je rečeno da su uglavnom svi zločini nad stanovništvom tokom ovih ratova dešavali  na pravoslavne praznike. U I svetskom ratu iz ovog malog sela bilo je 56 učesnika Solunskog fronta, a stanovništvo je od strane neprijatelja trpjelo ubijanja i razaranja. Ista sudbina ih je zadesila i u II svetskom ratu.

Slika
kravica 2

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kravici na okruglom stolu na temu „Stradanje Kravice u XX vijeku", učesnici su bili sa Filozofskog fakulteta iz Beograda prof. dr Draga Mastilović i prof. dr Veljko Đurić Mišina. Svoj doprinos skupu dali su i profesori istorije u školama  Srebrenice i Bratunca, kao i djeca koja  su učenici škola.Učešće na ovom stolu uzeli su i ljudi iz Kravice, kako oni čije su porodice ubijene tokom sva tri rata, tako i Kravičani  koji  su pisali knjige upravo na temu stradanja  u Kravici. Organizator ovog okruglog stola i njegov  inicijator je dr. Radomir Pavlović koji je izdao više knjiga upravo  na temu  stradanja u Kravici.