BIH/Srpska / 29.03.2024

NSRS izglasala entitetski izborni zakon

Slika
title

  Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Nacrt izbornog zakona, koji predviđa da Republička izborna komisija bude nadležna za izbore za nivoe vlasti u ovom entitetu, odnosno da se razvlasti državna, Centralna izborna komisija.

  Na sjednici prije su predstavnici vladajuće koalicije zatražili da se u roku od sedam dana ponište sve odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

  Više od dva sata poslije ponoći, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Nacrt izbornog zakona RS-a koji je predložila vladajuća koalicija, a čijim će stupanjem na snagu, kako se navodi, na teritoriji ovog entiteta prestati da važi Izborni zakon BiH.

  Ovim zakonom, ukoliko bude usvojen u daljoj proceduri, birali bi se poslanici u NSRS-u, delegati u Vijeću naroda, predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske te održavali izbori za nivo lokalnih samouprava.Također, Nacrt, koji će u narednih 15 dana biti upućen u javnu raspravu, regulisaće izbor delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

  Ova posebna sjednica NSRS-a održana je nakon što je 26. marta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo više od stotinu izmjena državnog Izbornog zakona kojima, između ostalog, sprečava trgovinu mjestima u biračkim odborima, kandidaturu osuđenim ratnim zločincima, osigurava ravnopravnost spolova i veću transparentnost o imovini i finansiranju kampanja.