Zvornik / 09.04.2022

Obilježeno 30 godina od oslobođenja Zvornika

Slika
Zvornik oslobodjenje 1

Parastosom i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju za 1.080 boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježeno 30 godina od oslobođenja grada Zvornik.

Markovic

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković je rekao da se  mnogi pitaju zašto se 9.april obilježava kao Dan oslobođenja. On je pojasnio i rekao da su početkom aprila 1992 godine  muslimanski ekstremisti počeli da se naoružavaju i pokušali su da okupiraju grad Zvornik, te širili ideologuju da će oni da drže grad Zvornik pod kontrolom.

Marković je dodao da je skromnije proslavljen dan oslobođenja grada , jer je za dvadesetak dana planirana ceremonija kojom će biti objedinjeno obilježavanje 30 godina Zvorničke brigade, odvajanja Zvorničkog MUP-a te 30 godina od izbijanja ratnih dejstava.

Zvornik oslobodjenje

Marković je poručio da građani Zvornika nikada ne trebaju  da zaborave ovaj datum. Prva žrtva u Zvorniku 9. aprila 1992. godine bila je srpska, kada je u sanitetskom vozilu ubijen Rade Radović iz Karakaja podsjetio je Marković. Građane  ne treba niko da poziva za današnji dan, oni znaju da je 9. april Dan oslobođenja grada Zvornika i treba svi da dođu i da na dostojanstven način odaju poštu poginulim borcima i onima koji su oslobodili ovaj grad.

Zvornik oslobodjenje

Milan Manojlović predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida grada Zvornika i potpredsednik Skupštine gradske Boračke organizacije  je rekao da je 9 april važan datum jer je tada stvorena država koja postoji već ć 30 godina i koja će postojati  i posle nas. To je zasluga svih onih koji su dali živote za odbranu srpskog roda, kada smo bili napadnuti, prisiljeni smo bili da uđemo u neke vode u koje nismo željeli, jer mi smo hteli da ostanemo u  državi koja je tada postojala, ali znamo svi šta nam je bilo nametnuto i do čega je došlo.

Zvornik oslobodjenje

Ti aprilski dani su bili teški, niko nije imao iskustva, niko nije bio upiće, morali smo se sami organizovati i braniti svoja ognjišta, naglasio je Manojlović. Branili smo i odbranili grad Zvornik i Republiku Srpsku i zahvalan sam svima koji su živote dali u stvaranju Republike Srpske krvlju natopljene, naglasio je Manojlović.

zvornik polaganje cveca 4

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, a vijence su položili predstavnici organizacija proisteklih iz rata, gradonačelnik Zvornika, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Odbornici skupštine grada, predstavnici Policijske uprave Zvornik i Centralnog specijalnog odreda policije.