Zvornik / 11.05.2023

Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču

Slika
crkva

U Zvorniku je danas u kripti Hrama rođenja Presvete Bogorodice održan drugi  sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

Kako je rekao predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Bratunac,Lazar Prodanović , Organizacioni odbor čine gradonačelnik Zvornika i  načelnici opština regije Birač,crkveni namjesnici iz ovih lokalnih zajednica, predstavnici Boračke organizacije i Odbora Vlade Republike Srpske, za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

„Naš cilj je da ova manifestacija bude dostojanstvena,da pošaljemo jasnu poruku, da za više ood 3600  stradalih Srba na ovom području u prethodnom ratu, odamo poštovanje i pijetet,i da nikada ne možemo zaboraviti to što se desilo, ali takođe želimo graditi prosperitet i budućnost za građane naše regije.Obilježavanje 31. godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču planirano je za 1. jul u Bratuncu a  parastos žrtvama služiće Njegova svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije"-istakao je Prodanović.

„Na danas održanom sastanku dogovarana su operativna pitanja,vezano za masovnost i medijsku promociju događaja kao i za tehnička pitanja.Na današnjem sastanku razmatrani su i zadaci svake lokalne zajednice kao i republičkog odbora za obilježavanje značajnih datuma.Aktivirali smo lokalne organizacione grupe u svakoj lokalnoj zajednici, koje će posvetiti punu pažnju ovim aktivnostima“ ,rekao je Prodanović.

Slika
crkva

Načelnik Odjeljenja za njegovanje  oslobodilačke tradicije, ispred Ministarstva rada i borčko invalidske zaštite, Čedo  Šipovac,istakao je da je to jedan od datuma koji se obilježavaju u Republici Srpskoj kao dan od republičkog značaja, imajući u vidu i žrtve i način i vrijeme stradanja.

„Odbor za njegovanje oslobodilačkih tradicija je stava da se svi datumi trebaju obilježavati uz prisustvo i okupljanje  što većeg broja ljudi,da bi odali dužnu poštu i da se nikada žrtve ne zaborave, i da se nkada i nigdje ovako nešto ne dogodi.“-rekao je Šipovac. 

Prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 31. godine od stradanja Srba Srednjeg Podrinja i Birča održan je 20. aprila u Bratuncu, a naredni je planiran za 30. maj u Vlasenici.