Multimedija / 21.09.2023

Osveštan Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku

Slika
patrijarh u zvorniku

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku. Patrijarh Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, a kum je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Nakon liturgije obavljen je čin osvećenja Sabornog hrama, a potom slavski obred povodom proslave hramovne slave.

Slika
patrijarh u zvorniku

U Sabornom hramu posvećenom današnjem prazniku Rođenju Presvete Bogorodice – Maloj Gospojini u Zvorniku, uz patrijarha srpskog Porfirija, svetu arhijerejsku liturgiju su sasluživali episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjekarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Slika
patrijarh u zvorniku

Nakon molitvenog čina podijeljena su priznanja zaslužnima za gradnju Sabornog hrama. Na prijedlog vladike Fotija, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Ordenom Svetog Save drugog stepena bivšeg gradonačelnika, a sadašnjeg poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zorana Stevanovića za zasluge u izgradnji Sabornog hrama. Gradskoj upravi Zvornika dodijeljen je Orden Svetog kralja Milutina jer je zajedno sa odbornicima zvorničke skupštine prepoznala značaj izgradnje hrama, učestvujući sa dvije trećine od ukupnog iznosa.

Orden Svetog kralja Milutina uručen je i gradonačelniku Zvornika Bojanu Ivanoviću za lični doprinos ovom projektu, kao i doktoru arhitekture Draganu Jevtiću za posebne zasluge u realizaciji ovog projekta, velikom dobrotvoru SPC Savi Eriću za njegov trud i ljubav.  

Slika
patrijarh u zvorniku

Dobitnici najvišeg odlikovanja Eparhije zvorničko-tuzlanske za veliki doprinos izgradnji Sabornog hrama su i Rade Lujić, Dragan Milovanović, posthumno Brano Lukić, Jakov Galić, Dragomir Vasić, Stevan Radić, Vladimir Živković sa porodicom, Budimir i dr Dragica Mihajlović, Dušan Stefanović, hadži Jovan Mitrović, Sreten Ristić i kompanija "Alumina".

Gradnja Sabornog hram Rođenja Presvete Bgorodice počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, a u toku je freskopisanje.  Saborni hram ima dva monumentalna zvonika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara. Vredni neimari su, uz hram koji gleda na Srbiju, podigli i dva neobično visoka zvonika sa kojih se zvuk crkvenih zvona razleže duž obe drinske obale.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije  se u obraćanju zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice i rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vjere i Crkve, u kojoj je srpski narod jedno.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas u Zvorniku da je Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice dokaz da su se Srbi kroz istoriju krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja da bi ostavili trag svog življenja na ovom prostoru.

Da nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklijevala da bude sa SPC, pogotovo kada su se gradili značajni objekti, a da veliki broj okupljenog vjerujućeg naroda u Zvorniku pokazuje da je patrijarh srpski Porfirije voljen u narodu, izjavio je  kum Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Slika
baner srbija