Region / 12.05.2022

Patrijarh služio liturgiju na Ostrogu, večeras litija u Nikšiću

Slika
title

Patrijarh Porfirije služio je centralnu arhijerejsku liturgiju u Ostrogu u prisustvu više hiljada vernika, povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Hiljade vernika iz Crne Gore, regiona, ali i šire, stiglo je da proslavi praznik pod Ostrogom. Centralnu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Porfirije, zajedno sa mitropolitima, crnogorsko-primorskim Joanikijem i krfsko-paksonskim i Diapontijskih ostrva Nektarijem, drugim vladikama, uz sasluženje velikog broja sveštenomonaštva i sveštenstva i vernika.

"Sveti Vasilije je svetitelj vere i smirenja. Čuje naše molitve i pre nego što ih izgovorimo. Stoga nam smirenje i molitva preostaju", poručio je sinoć nakon večernje službe patrijarh Porfirije i pozvao vernike da pogledaju svoju dušu i svima oproste sve.

Ovogodišnji praznik je poseban, jer se obeležava jubilej koji prošle godine nije mogao biti proslavljen zbog teške epidemijske situacije - 350 godina od smrti Svetog Vasilija. Patrijarh će u Nikšiću večeras predvoditi svetovasilijevsku litiju, koja počinje u 18 časova.

               Ekipa radija Osvit