Zvornik / 24.11.2023

PU Zvornik: U oktobru mjesecu 11 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom droga

Slika
pu konferencija

U prostorijama Policijske uprave Zvornik održana je danas redovna konferencija o rezultatima rada za mjesec oktobar tekuće godine.

Zamjenik načelnika Uprave, Vladan Vasilić se tokom izlaganja osvrnuo na ukupan broj evidentiranih krivičnih djela, broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja sa uporednim pokazateljima za isti period prošle godine, na osnovu čega je stanje bezbjednosti na području PU Zvornik ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

Pored toga prezentovao je pokazatelje iz oblasti migracija, prilikom čega je naveo da je na području PU Zvornik evidentirano 45 migranata u mjesecu oktobru 2023. godine, što je manje za 65% u odnosu za isti period prošle godine. Takođe, istakao je da nije bilo izvršenih krivičnih djela od strane migranata, kao ni krivičnih djela ni prekršaja koji su počinjeni nad migrantima. 

Načelnik Sektora policije PU Zvornik, Dragoslav Ostojić je rekao da je u mjesecu oktobru ove godine, javni red i mir narušen u 29 slučajeva. Tom prilikom je evidentirano 35 prekršaja javnog reda i mira, dok je u istom periodu prošle godine javni red i mir bio narušen u 46 slučajeva, što je manje za 37 %, a broj prekršaja je bio 67, što je takođe manje za 47,8 %. Prekršaji su počinjeni od strane 33 lica, od kojih su 6 lica bili povratnici u činjenju prekršaja, te da nije bilo registrovanih maloljetnika u vršenju prekršaja. Posebno je istakao činjenice da je došlo do znatnog smanjenja broj prekršaja iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, sa 19 na 6 prekršaja ili manje za 68,4 %. i da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. 

Кada je u pitanju oblast bezbjednosti saobraćaja, načelnik Ostojić je rakao da je u mjesecu oktobru 2023. godine evidentirano 47 saobraćajnih nezgoda, što je više za 2,2 % u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 20 je bilo sa nastradalim licima, od toga dvije saobraćajne nezgode sa poginulim licima kojom prilikom su smrtno stradala 2 lica, dok je evidentirano 7 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 11 sa lakše povrijeđenim licima. Povred toga, u mjesecu oktobru zabilježeno je 27 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Iz saobraćaja je isključeno 19 vozila  i  55 vozača, od toga 38 vozača  je isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola u organizmu, a 11 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava. 

Načelnik Sektora kriminalističke policije, Mladen Savić je prezentovao stanje bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta i tom prilikom je rekao da je u mjesecu oktobru 2023. godine, na području PU Zvornik evidentirano 57 krivičnih djela ili 19,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Zbog izvršenja ovih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podneseno je 48 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Od broja prijavljenih lica kojih je bilo 45 evidentirano je trinaest povratnika dok maloljetnih izvršilaca nije bilo. Istakao je da su policijski službenici tokom mjeseca oktobra 2023. godine rasvijetlili 12 krivičnih djela te je koeficijen ukupne rasvjetljenosti visok i iznosi 81,4 %, dok je koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 52,17 %. Materijalna šteta koja je pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 134 876,00 КM.

Od ukupnog broja krivičnih djela 4 krivična djela je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga 7 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta a ostala krivična djela iz oblasti opšteg kriminalitata. Istakao je da nije bilo teših krivičnih djela, odnosno krivičnih djela koja bi po bilo kom obiljžju mogla da uznemire javnost. Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su 4 krivična djela što je za dva krivična djela više nego u istom mjesecu 2022. godine.Ono što je načelnik Savić izdvojio kao poseban rezultat je da su policijski službenici u oktobru mjesecu operativnim radom pronašli i privremeno oduzeli oko 28,8 kg nepoznate biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „marihuanu“.Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 7 krivičnih djela, dok iz oblasti bezbjednosti saobraćaja nije evidentirano ni jedno krivično djelo, za razliku od istog perioda prošle godine kada je bilo evidentirano 4 krivična djela.

Tokom izlaganja, načelnik Savić je istakao da je tokom mjeseca oktobra 2023. godine došlo do pada broja evidentiranih krivičnih djela u odnosu za isti period, te zaključio da je operativni rad policijskih službenika bio na izuzetno visokom nivou jer je PU Zvornik u toku mjeseca oktobra 2023. godine imala porast otkrivenih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i zloupotrebe opojnih droga, te da je koeficijenti rasvjetljenosti ukupne rasvjetljenosti visok.