Zvornik / 09.03.2022

Sedmi dan bez zaraženih-da li je ovo kraj virusa korona u Zvorniku?

Slika
Grad Zvornik 5

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u protekla 24 časa nema novozaraženih Zvorničana virusom korona. Na području grada aktivan je jedan slučaj i to lice nalazi se u kućnoj izolaciji, potvrdila je Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Zvornik. U kovid  odjeljenju zvorničke Bolnice smješteno je šest pacijenata.

Od kovid mjera koje su usvojene,  da podsetimo da je  još uvijek na snazi Uredba o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje  zaraznog oboljenja kovid 19, doneta 30.decembra 2021. godinena sjednici Vlade RS.  Od mjera koje se odnose na obaveze fizičkih lica – građana, važeća je odluka u Uredbi,  po kojoj su maske obavezne za sva lica u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće da se poštuje fizička distanca. Na snazi su i dalje sve odluke vezane za pravna lica, održavanje kulturnih i sportskih manifestacija, uz kako je naznačeno punu odgovornost organizatora kod pridržavanja mjera iz Uredbe. Za rad ugostiteljskih objekata i dalje je radno vrijeme prema uredbi od jutarnjih 6 časova do 2 po ponoći.

Za one koji su oboleli od kovida 19, uslovi karantina su sledeći. Ukoliko je osoba pozitivna na virus korona, karantin za nevakcinisane je 10 dan, dok je za vakcinisane 7 dana. Ako je  je osoba bila u kontaktu sa licem pozitivnim na virus korona, period obavezne kućne izolacije za nevakcinisane je 10 dana, za one koji su primili dve doze vakcine 5 dana, dok lica koja su primila i treću buster dozu nisu obavezni da budu u kućnoj izolaciji.