Multimedija / 16.11.2023

Šetnja i predavanje za Međunarodni dan tolerancije

Slika
tolerancija

Danas se obilježava  Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar. Podršku ideji  o obilježavanju ovog datuma dali su Grad Zvornik i Misija OEBS-a u BIH, dok su članovi lokalne radne grupa za izradu Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije u gradu organizovali prigodne aktivnosti kako bi se ovaj praznik obilježio u Zvorniku. Oni su danas u povodu praznika  Međunarodnog dana tolerancije, organizovali šetnju  do zvorničke tvrđave pod nazivom „Kulturno-istorijsko naslijeđe nas spaja“.

Učesnici su se okupili ispred robne kuće, uz članove radne grupe bili su tu srednjoškolci, aktivisti iz udruženja, koji su nakon što su ih pozdravili organizatori i podeljene im majice kao trajno sjećanje ovaj dan, krenuli su u šetnju do Đurđev grada. Tu ih je čekalo osveženje uz sendviče i predavanje predstavnika udruženja „Doktor Đorđe Lazarević”  iz Zvornika.

Slika
tolerancija

Pred polazak u šetnju do zvorničke srednjevekovne trvrđave, pozdravio ih je gradonačelnik Bojan Ivanović riječima da svi moramo da težimo kreiranju kulture mira i razumjevanja koja treba da doprinese stvaranju tolerantnog društva. On je podsjetio da je Zvornik grad različitosti, u kome brojno kulturno-istorijsko nasleđe koje posjeduje govori o istoriji, trajanju Zvornika i ljudi koji su živjeli u njemu.

Slika
tolerancija

Da Misija OEBS-a u BIH podržava institucije i civilno društvo u Zvorniku u obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, naglasila je i službenica za demokratski razvoj u Misiji OSCE-a u BIH Milana Memić. Ona je istakla da su u to okupljanja u kojima učestvuju i uključeni su mladih,  aktivnosti kojima se promovišu pozitivne vrijednosti u zajednici. Milana Memić je izjavila da se radna grupa koja je nedavno formirana od strane gradske uprave Grada Zvornika, bavi izradom Akcionog plana koji treba da bude posvećen unapređenju društvene kohezije.

„Akcioni plan je dokument, platforma za planiranje prevencije negativnih pojava u zajednici i planiranje aktivnsoti koje promoviću lijepe zajedničke vrijednosti, kulturu različitosti i svo ono bogatstvo koje Zvornik kao grad ima”, rekla je Milana Memić.

Slika
tolerancija

Koordinator lokalne radne grupe za unapređenje društvene kohezije u Gradu Zvorniku, koja radi na izradi Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije Miloš Ivanović, je istakao da radna grupa zajednički sa Gradom Zvornikom i Misijom OEBS-a u BIH, obilježava  Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar. Govoreći o aktivnostima kojima se obilježava današnji praznik Miliš Ivanović je podsetio da kulturno-istorijsko nasleđe je ono što nas spaja, a ne razdvaja.

 

Slika
tolerancija

Sutra u  okviru Međunarodnog dana tolerancije  u maloj sali gradske uprave za članove radne grupe  za izradu Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije u Zvoriku  održaće se prezentacija na temu: „Adresiranje i prevencija incidenata motivisanih mržnjom“.