Zvornik / 21.09.2021

Slava hrama Rođenja Presvete Bogorodice

Slika
slava hrama

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku danas je svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu.

Fotije

Svetu liturgiju služio je episkop zvorničko tuzlanski godpodin Fotije sa sveštenstvom, koji je sa vjernicima i kumovima slave slomio krsni kolač . U okviru slave hrama obavljeno je darivanje krstova i ikona, te litija oko ove svetinje.

ophod

Episkop zvorničko tuzlanski Fotije je u svoj besjedi rekao da su se odlučili da na današnji praznik služimo  u Sabornom  hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, jer je ovdje još uvjek crkva u izgradnji . „ Zbog toga smo danas u Zvorniku da pomognemo dovršenje ovog divnog hrama , u koji kada čovjek uđe da se moli Bogu vidi i osjeti duhovno prostvanstvo i duhovnu silu , ali su potrebni  radovi da se ova svetinja dovrši. Da zaista bude mjesto slave Božije i mjesto sabiranja vjernog naroda“, rekao je episkop Fotije.

Fotije 2

Nadam se da će , svaka naredna slava biti sve svečanija i svečanija, pa sve do njegovog osvećenja kada se ovaj predivni hram posvećen  Rođenja Presvete Bogorodice u potpunosti završi . Na taj sveti čin pozvaćemo i patrijarha Srpske pravoslavne crkve  i druge vladike , rekao je episkop Fotije. On se zahvalio svima koji su svojim prilozima učestvovali u izgradnji i oslikavanju Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u našem gradu.

vjernici

 

Gradnja ovog sabornog hrama počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište na kojem se gradi. Saborni hram ima pet kupola, od kojih je jedna centralna izgrađena u visinu od 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine sa krstom po 55 metara.

vjernici

Hram sa oltarom je dugačak 20, a širok 19 metara.

Saborni hram prva je pravoslavna bogomolja koja se na području grada Zvornika izgrađena nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja sagrađen 1823. godine.