Snaga mladosti / 22.10.2018


„Snaga mladosti“ Kalesije i Zvornika

Slika
title

Radio stanice Feral iz Kalesije i Osvit iz Zvornika zajedno su realizovale projekat pod nazivom Podržimo mlade u sprječavanju i prevenciji nasilja u lokalnoj zajednici kroz suočavanje sa izazovima nasilja i u aktivno učenje nenasilne komunikacije. Radionice koje su održane u Kalesiji i Zvorniku sa različitim temama imale su cilj da se osnaže mladi da aktivno uče i sarađuju u prevenciji nasilnog ponašanja u lokalnoj zajednici.

Prva radionica održana u Kalesiji bila je na temu  kako prepoznati i odgovoriti na izazove govora mržnje i nasilničkog ponašanja. Predavači su bili pedagog i psiholog Vanesa Abdić kao i diplomirani defektolog Nikola Drobnjak. Mladi su u predavanju saznali sa kakvim se oblicima nasilja susreću učenici, prosvjetni radnici i pedagozi u našim školama, ko prijavljuje verbalno i fizičko nasilje i koji su dalji koraci u pravcu rešavanja ovog problema. Predavači su naglasili da je nasilje jako prisutno među maloljetnicima koji često ponavljaju krivična djela, kao i da osobe koje su bile žrtve nasilja u porodici u značajnoj mjeri postanu i sami nasilnici.27 09 2018 Radionica 2Na  drugoj radionici održanoj u Zvornika govorilo se o značaju i mogućnosti vjeronauke u prevenciji i sprječavanju nasilja svake vrste, o vjerskim vrijednosnim principima, vjeri i nasilju, a predavači su bili vjeroučitelji koji predaju u osnovnim školama, Elvir Malić iz Kalesije i Davor Arnaut iz Zvornika. Vjeroučitelji su govorili kako i koliko vjera pomaže na sprječavanju nasilja i da je vjera jedna od vidova prevencije u spriječavanju nasilja. Poruka koja je upućena je da ni jedna religija ne opravdava nasilje i da nas uči kako treba da poštujemo jedni druge bez obzira kojoj vjeri pripadamo.

Tema treće radionice održane u Kalesiji bila je kako lokalna zajednica kreira ambijent, donosi odluke i svojim pozitivnim odnosom, dijalogom ali i pravovremenom reakcijom utiče pozitivno na okruženje. Predstavnik organa uprave, ispred opštine Kalesija Hazim Halilović, i Ognjen Pavlović ispred Gradske uprave Zvornika govorili su koje su aktivnosti do sada preuzele lokalne zajednice Kalesije i Zvornika na preventivnom djelovanju, sprječavnju nasilnog ekstremizma i radikalizacije sa posebnim osvrtom na ulogu i podršku mladima.Radionica Zvornik - 11.10.2018 - 1Na poslednjoj četvrtoj radionici održanoj u Zvorniku predavač je bio Elmedin Muratbegović profesor na fakultetu za Kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Profesor Muratbegović je govorio o prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, kao i o policiji u lokalnoj zajednici.

Učesnici radionice, šesnaestero mladih iz Kalesije i Zvornika, koji su aktivno učestvovali na svim radionicama iznoseći svoje mišljenje kao i iskustvo sada imaju više informacija kako bi lakše prepoznali i reagovali na pojave nasilnog ponašanja u svojoj okolini. Od mladih se očekuje i da se aktivno uključe u prevencije nasilja u lokalnoj zajednici. Sudeći po reakcijama i komentarima mladih, realizovan je cilj projekta održanih radionica.

Sve četiri emisije Snaga mladosti možete pogledati i poslušati na Youtube kanalima  radija Osvit i radija Feral. Na stranici radija Osvit, emisije Snaga mladosti su na sledećim linkovima:

Emisija 1 : https://www.youtube.com/watch?v=VrPUjLAAZC8&t=425s

Emisija 2 : https://www.youtube.com/watch?v=sultmPgEeEE&t=1385s

Emisija 3 : https://www.youtube.com/watch?v=ITsgiEaQIGg&t=44s

Emisija 4 : https://www.youtube.com/watch?v=5Ps86nF25ts&t=486s