Multimedija / 11.11.2022

SŠC”Petar Kočić”:Nova i moderna oprema za pripremu zdravih obroka

Slika
kuhinja

U proteklih 18 mjeseci u Srednjoškolskom centru ”Petar Kočić” u Zvorniku trajao je projekat pod nazivom “Zdravi i bezbjedni gastronomski proizvodi za budućnost”.

O saradnji  srednjoškolskog centra „Petar Кočić“ i stručne škole iz Rume „Branko Radičević“ pričali smo i ranije u, predstavivši njihov zajednički projekat, u okviru kojeg su zvornički srednjoškolci dobili opremu za otvaranje đačkog restorana, kao i drugovi u Rumi.

Rukovodstvo i učenici ove dve škole su se  upoznali slučajno u Portugaliji gde su obe škole bile u uzvratnoj posjeti školi iz Barselosa u okviru studijskog programa koji je za cilj imao unapređenja znanja o povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije za opremanje škola i unapređenje kvaliteta same nastave. Početkom novembra, zvanično otvaranje đačkom restorana upriličeno je u Rumi. Predstavnici SŠC „Petar Кočić“ i Gradske uprave iz Zvornika prisustvovali su u Srednjoj stručnoj školi „Branko Radičević“ u Rumi otvaranju đačkog restorana. Nakon par dana, tačnije 7.novembra predstavljena je  dobijena oprema u SŠC „Petar Кočić“ i stavljena u funkciju. Učenici ugostiteljskog smera su dobili savremene uslove za rad, a cijela škola đački restoran.

U Srednjoškolskom centru  je predstavljena nova oprema za potrebe đačkog restorana, vrjednosti  35  000 evra  u okviru projekta prekogranične saradnje sa školom iz Rume, kroz IPA fondove koje finansira EU. Kako je rekla za Osvit radio, Biljana Pisić,direktorica SŠC “Petar Kočić” uskoro bi trebalo da bude izabran i izvođač radova za preuređenje dvije učionice u srednjoškolskom centru u svrhu đačkog restorana. Svi građevinski radovi će koštati oko 50 000KM a finansiraće ih Gradska uprava Zvornik. 

Slika
kuhinja

Direktorak škole Biljana Pisić je istakla da se nada da će to privuči i buduće učenike da upišu ovu školu, jer će se u restoranu praviti hrana za učenike, a zahvaljujući saglasnosti resornog ministarstva dobijena je dozvola i da učenici rade ketering usluge. Pisićeva je i dodala da se nakon niza obuka, seminara o zdravoj ishrani, kako učenika tako i profesora i postavljanju opreme ovaj projekat ovim i zvanično završava. Projekat je obuhvatao veliki broj obuka kroz koje su prolazili  profesori. Cilj obuka je bio edukacija o načinima kako se zdravo hraniti i kako stvoriti zdrav proizvod, ali i još više zbližiti dvije škole. 

Кako je izgledao dan predstavljanja opreme u SŠC „Petar Кočić“ i koju će hranu pripremati učenici zahvaljujući novoj opremi u đačkom restoranu, nastavnica praktične nastave ugostiteljske škole smer kuvari Mirjana Tomić je rekla da će im ovo omogućiti da usavrše svoju prakvtičnu nastavu u spremanju obroka

 

Slika
kuhinja

Učenici ugostiteljskog smjera u školi u đačkom restoranu obavljaće praksu, dok će ostalim učenicima biti omogućeno da u svojoj školi kupuju zdrave obroke.  Od dvije učionice biće napravljen đački restoran, a kuvari će u njemu pripremati obroke. Šta su spremili za dan otvaranja? Učenik drugog razreda ugostitelja smjer kuvari Tomislav Aleksić je ispričao da su zajedno sa svojim profesorima pripremili  zdrave obroke od integralnog brašna,na jelovniku su bili integralni hamburgeri sa junećim mesom, pice,mafini,slatki palačinci, sve pripremano na zdrav način.

 

Slika
kuhinja

 Značajno je istaći i da su se u ovih gotovo dvije godine trajanja projekta dvije škole zbližile, uspostavljena su prijateljstva između učenika, a ovo je početak saradnje srednjih škola od kojih je jedna u Republici Srpskoj, a druga u Srbiji, koja će se nastaviti i u budućosti.