Zvornik / 02.07.2022

Tamo gdje stanuje ljubav…

Slika
Naslovna 1

Ljubav nije samo riječ, kako glasi dio teksta iz jedne pjesme. Ljubav je opipljiva, velika kao kuća i ona stanuje kod porodice Manojlović.

Manojlovici

Ljubav, Manojlovići šire nesebično oko sebe. Uvjek su tu da pomognu onako, kako i koliko oni mogu. A njima je, mada su to vješto krili, bila potrebna naša pomoć. Zahvaljujući Svetosavskoj omladinskoj zajednici našeg grada i  humanitarnu akciju “ Pomozimo da Manojlovići konačno dobiju svoj dom”  i  Zvorničani su saznali za problem koji je ova porodica krila.

Kažu dobro se dobrim vraća… Da je tako  uče nas  naši najmlađi sugrađani, mi odrasli zaboravili smo ili više u to ne vjerujemo. Ali, dokazi su tu pred nama. Čim je objavljena vijest da je počela humanitarna akcija  prvi u pomoć su pritekli upravo naši najmlađi sugrađani.

Prvi među njima je Novak Đukanović, školski drug Anđele Manojlović. Pokazao je koliko veliko srce ima. Napravio je kutiju i krenuo po kafićima, radnjama, od stana do stana … i prvog dana skupio čak 250, drugog 184 KM . Sav prikupljen novac predao je svojoj učiteljici.

Novak 2

Novak nam kaže  da su neki od sugrađana bili nepoverljivi, ali su ipak dali pola ili jednu marku, a oni koji su mu vjerovali davali su i po 10 KM. On kaže da mu je to prvi put da prikulja novac, ali želio je da svojoj drugarici pomogne da ima kuću, jer kako nam je rekao, svako zaslužuje svoj topli dom.

Kristina Lazar

Novakov primjer slijedili su i ostali drugari  Lazar Stevanović, Aleksa Damjanović, Kristina Milić i Irina Pisić. Oni su takođe napravili kutiju i krenuli od vrata do vrata i skupili su oko 270 KM. Lazar nam kaže da su svima onima koji su bili nepoverljivi prema njima, pokazivali  broj žiro računa na koji mogu da uplate pomoć za njihovu drugaricu Anđelu i njenu porodicu.

Andjela Lazar

Lazar kaže da je srećan što su na ovaj način pomogli i da nije vjerovao da će u tome uspjeti. I Kristina nam kaže da im je želja bila da skupe što veću sumu novca kako bi pomogli svojoj drugarici Anđeli. Kristina je dodala da će i u narednom periodu ponovo da se skupe i zajedno prikupljaju potreban novac za dom svoje drugarice.

Mala Anđela , jedva je zadržavala suze, kaže da je ponosna na svoje drugare. “Oni su mene ovim činom puno obradovali i zahvalna sam što su prikupljali novac za moju porodicu. Shvatila sam kako imam dobre drugare. Nije lako ići od stana do stana, od kafića do kafića i prikupljati novac. Ostaćemo prijatelji , barem se ja nadam, zauvjek,” kaže nam Anđela . I da ne budemo prijatelji, ja ću se njih sjećati i nikada ipak im ovo neću zaboraviti, ipak na kraju sa drhtavim glasom dodaje Anđela.

Zorica i Andjela

Majka, Zorica Manojlović, je uvjek vedra i nasmijana, kao takvu znaju je mnogi sugrađani. Ona svoju bol, probleme krije iza osmjeha. Zorica kaže da joj nije teško da radi dva posla, jer suprug Milko  ne može da radi.

Milko je  u invalidskoj penziji,  jer je 2019 godine imao dva moždana udara  koja su mu pogoršala ionako narušeno zdravlje.  Oboje su djeca bez roditelja, nemaju nikakvo nasledstvo, niti imanje, a primanja su im mala da bi mogli sami sebi da obezbjede krov nad glavom.

Milko Manojlovic

Zorica ističe da je zahvalna Svetosavskoj omladinskoj zajednici i Stanislavu Tomiću, kao i svešteniku stare crkve u Zvorniku  Milošu Zekanoviću koji su prepoznali njihov problem i pokrenuli humanitarnu akciju. Iako su prvobitno bili protiv da se, putem medija,  objavi informacija o pokretanju humanitarne akcije, zbog njihove djece, ipak je moralo da ide ovako, kaže nam Zorica.

Deca Manojlovici

Ona je uputila riječi zahvalnosti svim sugrađanima i svim ljudima dobre volje koji su se do sada odazvali akciji . Posebnu zahvalnost uputila je Anđelinim, ali i sada Miloševim drugovima . 

Sveštenik stare zvorničke crkve Miloš Zekanović pozvao je sve ljude dobre volje, posebno privrednike našeg grada da se odazovu akciji i pomognu porodici Manojlović da ostvare svoj san i konačno dobije svoj krov nad glavom. On je dodao da bi uskoro trebao da bude otvoren i humanitarni broj. Nadamo se da će u ova teška vremena svi građani Zvornika, ali i Republike Srpke, moći da se odazovu  u što većem broju i  da putem humanitarnog broja izdvoje jednu KM kako bi se što prije riješio problem porodice Manojlović.

Drugovi Andjelini

Stanje nekretnina u Zvorniku je takvo, pojašnjava Zekanović, da ispod 60 do 80 hiljada KM ne možemo ništa riješiti kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje porodice Manojlović. Stoga još jednom upućujemo apel svim ljudima dobre volje da nam pomognu da obezbjedimo zajednički potrebna sredstava i pomognemo četvoročlanoj porodici Manojlović.

Donacije je moguće uplatiti i na račune Svetosavske omladinske zajednice Zvornik kod NLB Banke:

562-003-81423030-53

IBAN: BA395620038144966479

SWIFT BIC: RAZBBA22

Prilikom uplate potrebno je kao svrhu navesti: Dom za porodicu Manojlović.

D.J