Zvornik / 26.07.2021

U Domu omladine prikazan film „Sedam hiljada duša“

Slika
zvornik - prikazan dokuemntarni film sedam hiljada dusa

Dokumentarni film „Sedam hiljada duša“, reditelja Sanjina Mirića prikazan je u zvorničkom Domu omladine. Film govori o stradanju srpskih zarobljenika u austrougarskim logorima na području današnje Češke tokom Prvog svetskog rata, od kojih se 7.100 nikada nije vratilo svojim kućama.

mauzolej

Mirić je, nakon projekcije filam, rekao da je rođen u Visokom, ali da već 35 godina radi i živi u Češkoj, gdje je završio Filmsku akademiju. „U češkom gradu Karlovi Vari, gdje živim, ima mauzolej pod nazivom '7.100 srpskih žrtava. To me zainteresovalo i tražio sam matrijale da li se o tome nešto piše, dok film o tom srpskom  groblju nije postojao“, rekao je Mirić. On je nagasio da je odlučio da napravi film iz tog razloga što se nije znalo čak ni u Češkoj, a pogotovo u Srbiji o tom stradanju.

miric

Mirić smatra da je strašno da o tome skoro niko ne zna, iako je u Češkoj drugo najveće srpsko groblje u svijetu sa 7.100 žrtava, dok se za Zetinlik u kome je sahranjeno 8.440 srpskih vojnika nešto više zna.  On je istakao da je i iz tog razloga ustvari napravio dokumentarni film da svjedoči o jednom vremenu.