Multimedija / 16.01.2023

Udruženje „Naši anđeli“ - podrška porodicama sa četvoro i više djece

Slika
nasi anđeli

Porodice sa četvoro i više djece, najzad imaju od države finansijsku podršku. Predstoji sad prikupljanje dokumentacije i prijava, a svu podršku porodicama će pružiti, kako je  najavila predsjednica zvorničkog udruženja „Naši anđeli“ Dragana Ćupović, ne samo u udruženju već i u Gradskoj upravi Zvornik.  

Dragana Ćupović se ovih dana dodatno angažovala kako bi obavjestila sve članove i pružila im podršku da ostvare svoja prava.  

„Moramo pomoći jedni drugim, jedva smo dočekali ovu pomoć, koja je za pohvalu. Kako pomažemo porodicama kroz akcije koje organizujemo, pomoćićemo i da svi konkurišu. Dosta smo se angažovali da sve obavjestimo. Uz porodice iz Zvornika sada se javljaju porodice i zovu nas iz susednih opština, Bratunca, Osmaka, Šekovića i Srebrenice. Tu smo za sve njih da im pomognermo da se dokumetacija prikupi, popuni i podnese”, pojasnila je Dragana Ćupović.  

Slika
nasi anđeli

Ćupović je naglasila da posebno želi da obavjesti sve porodice koje su podršku dobile preko dječijeg dodatka da i oni moraju svu potrebnu dokumentaciju prikupiti i poslati na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta.  

Broj porodica, članova zvorničkog udruženja „Naši anđeli“ povećava se zadnjih godina. Samo u prošloj pristupilo im je 6 porodica koje su dobile četvrto dijete. Povećava se i broj djece kod porodica koje su imale četvoro djece. Trenutno u udruženju je 188 porodica, a mnogima je  potrebna pomoć kako finansijske tako i materijalne prirode. Predaha nema, kaže predsjednica Dragana Ćupović, koja je skoro postala majka po peti put i pored bebe stiže da organizuje sve aktivnosti.

 „Posebno bih istakla naše prijatelje iz  švajcarskog Tićina „Nemanjiće“, koji redovno prikupljaju pomoć i donose. Tako je bilo i ove godine. Učestvuju u gradnji kuće jedne porodice u Skočiću i druge Lokanju, a mnogima su obezbijedili pomoć u naminricama, kupovinom bele tehnike, ogreva, čak i novčano i pomoć za liječenje. Imamo dobru saradnju i podršku od Gradske uprave Zvornik i Crvenog krsta. Mada raspolažemo sa malim sredsvima i samo udruženje svojim sredstvima pomagalo je vise porodica tokom godine, posebno za praznike. Za novogodišnje i Božićne praznike paketima hrane i paketićima za djecu pomogli su nas Alumina, učenici OŠ „Sveti Sava”, mladi socijaldemokrati Zvornika”, ispričala je Dragana Ćupović koja stiže da redovno obilazi  sve porodice i brine o radu udruženja.   

Slika
nasi anđeli

Jedno od roditelja porodice sa četvoro i više djece, ukoliko je nezaposleno, ostvaruje Odlukom Vlade Srpske, mjesečni iznos od 750 KM, a na ovo primanje država će plaćati porez i pripadajuće doprinose u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi.

Usvajanjem odluke o novčanom primanju nezaposlenog roditelja četvoro i više djece, koju je Narodna skupština RS nedavno usvojila i donošenjem Odluke o utvrđivanju mjesečnog iznosa ovog  novčanog primanja, Vlada Srpske je i formalno započela procedura prijave porodica za ostvarivanje ovog prava.

Kako bi svoja prava ostvarili, neophodno je da roditelji prikupe  neophodnu dokumentaciju, popune je i proslede na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta.