Zavičajna Riznica / 27.01.2021

„Завичајна ризница“ - СВЕШТЕНИЦИ ЗВОРНИЧКОГ КРАЈА КРОЗ ИСТОРИЈУ

Slika
title

Говоримо о духовном животу, о православљу, цркви и свештеницима у зворничком крају.  Ко су били свештеници који су кроз историју оставили свој траг у овом дијелу Подриња, које су најстарије цркве у нашем крају, како се у вријеме аустроугарске или турске владавине одвијао и сачувао црквени живот наше заједнице. Одговоре на наша питања имао је протојереј ставрофор Видоје Лукић старјешина Саборног храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице у Зворнику

Православље и црквени живот  у овом дијелу Подриња, на подручју данас града Зворника почео је још у доба Немањића, тачније у вријеме владавине краља Драгутина. Први писани помен  о томе је - да је краљ Драгутин послао зворничког митрополита Василија да уговара женидбу његовог сина.

Пројереј ставрофор Видоје Лукић, старјешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику нам је рекао да је краљ Драгутин,  митроплита послао код млетачког дужда  Филипа Морозонија, да уговара  његову кћерку за своју снају.

Овај податак говори довољно да је у то вријеме православна црква постојала, била добро организована  и да је сам тадашњи митрополит Василије имао и те како  добар углед   да буде  баш он именован од краља Драгутина за тако једну одговорну мисију.

У периоду аустроугарске и турске владавине над нашим подручјем, многи свештеници су пострадали. Међу њима су били и проте Тимотије Поповић, Милан Петковић и Петар Лазаревић и његов син Јово , велики борци за слободу и православље

Протојереј ставрофор Видоје Лукић старјешина Саборног храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице у Зворнику  истиче да треба о поменути вријеме анексијске кризе, у којем су због свог географског  положаја  града Зворника али и околних  мјеста запали за око у то вријеме аустроугарима и због чега  су свештеници били на мети истраге , протјеривања и страдања.

Први међу њима био  је свештеник Тимотије Поповић из Дрињаче. По неким изворима он  је рођен  у Осмацима, а по неким  у Дрињачи , код Зворника , прича прота Видоје и додаје да је он био прва жртва тога безумног времена.  Крајем јуна 1914 године у вријеме концентрације аустроугарских трупа уз границу овђе са Србијом, прота Тимотије Поповић  је осумњичен да је наводно затровао воду у једном бунару из којег је требало да пије војска . Без  икаквог судског поступка, без икаквог објашњења , прота Тимотије је  објешен је у Суљином Хану ,  данашњем  Каракају. Објешен је са лицем окренут према Србији и ту су га држали тако објешеног неколико дана и нису дозволили  да било ко дође да га скине са вјешала. На  крају, тајно су ноћу дошли  Срби скинули га и покопали га ту испод дрвета, а касније је његово тијело прењето на гробље у Каракају, наставља причу прота Видоје . Тимотије Поповић је рођен 1881 године, похађао је основну сколу у Зворнику, гимназију у Сарајеву,  а богословију је завршио 1902. године у Рељеву. Он је био прва жртва аустроугарске освете на овим просторима.

Један од свештеномученика је и  Милан Петковић, каже прота Видоје.  Он је рођен 21. септембра 1887. године у Зелињу код Зворника . Гимназију је похађао у Тузли, а богословију  је завршио у Рељеву. Рукоположен је 1909. године. У почетку је постављен на  парохију Годомиље Живаљевић. Истицао се као српски родољуб. У бањалучком велеиздајничком процесу је уз остале осуђенике осуђен на смрт. Имао је среће да преживи то процесуирање, пресуда је преименована на доживорну робију и онда је на крају дочекао и ослобођење, додаје прота Видоје .  После ослобођења био је посланик  Народне радикалне странке у Народној скупстини Краљевини СХС и краљевине Југославије да би са избијањем Другог свјетског рата поново кренуло његово страдање, саслушавања .... У више наврата је привођен, а  у Зворнику и затваран.  У Зворнику и у Дрињачи држан  је и у кућном притвору и на крају је ухапшен и одведен у логор Дахово гдје је и пострадао и није се жив вратио.

Протојереј ставрофор Видоје Лукић   као свештеника мученика са наших простора  наводи и  проту Петар Лазаревић који је 1914. Године,  24. августа објешен у Тузли. Прота Петар је са  више Срба из Зворника, ухапшен и спроведен у Тузлу.  „ Негдје код данашњег насеља  Цапарде,  стигао је гласник који је донио  вијест да је потребно да се неки од тих затвореника ослободи и врати кући.  Успут док су били свезани ланцима оковани и вођени према Тузли,  прота Петар је храбрио све затворенике и сународнике,  да ће се краљ Петар заложити и да ће они бити ослобођени. Кад је тај гласник стигао и јавио вјест,  да неки треба да се врате он није могао да се уздржи у том свом неком поносу , слободарском  те  је узвикнуо: Живио краљ Петар, живјела Србија ,она нас је ослободила и она ће нас ослободити! „ казује прота Видоје . Он додаје да су неке  заиста ослободили и пустили,  али  не и  проту Петра Лазаревића који је у то вријеме био парох у Козлуку и са те дужности је и ухапшен , као и његова два сина Јова и Владимир.

У Тузли су после кратког поступка проту Петра објесили и држали су га објешеног у кругу Тузланског затвора , два дана, а затворенике су водили кроз круг и приморавали их да гледају његово објешено тијело на вјешалима. Свака два сата су тако проводили Српске заробљенике и иживљавали се на тај начин са њима.

Његова два сина Владимира и Јову који  је иначе био богослов , ученик богословије у Призрену  су интернирали  из Тузле у логор Арад , да би Јово као богослов по причању Јевросиме ( Росе ) Лазаревић побјегао из логора и придрузио се руским трупама. Са руским трупама заједно учествовао је у  ослобађању Добруџе тамо на руско-бугарском фронту,односно на данашњем дијелу Бугарске. Са Добруџе  са добровољцима се пребацио  и учествовао у борбама на Солунском фронту. После ослобођења и Јово  је дошао на ове просторе, био је свештеник и нажалост и он као прота Милан Петковић из Дрињаче у току Другог свјетског рата био је ухапшен од стране усташа и пребачен за Госпић у логор.  Из логора на интервенцију људи да је ухапшено пуно свештеника без разлога и да су то политички процеси као и у бањалуцком просесу он је ослобођен. У том чувеном возу спаса који је из Градишке  кренуо за Београд ето нашло се мјесто и за свестеника Јову Лазаревића, сина од покојног проте Петра. Када је дошао у патријаршију каже госпођа Роса,  дијељен је распоред гдје ће ко да иде .  Отац Јово Лазаревић је довио налог да иде у Врњачку бању за вјероучитеља. Међутим,  он је поднио молбу и тражио да иде у Бању Ковиљачу.  Вјероватно везан завичајно,желио је овде да буде са својим народом. Да је можда отишао у Врњачку бању можда би и презивео. Међутим,  дошавши овде он је био трн у оку свим оним припадницима усташа који су добро знали и ко му је био отац и ко је он био. И тако су они њега оклеветали код Немаца који  су га у  Бањи Ковиљачи ухапсили и отјерали у логор Матхаузен , гдје је и  пострадао причу завршава прота Видоје.

Ови дивни свештеномученици прота Тимотије Поповић као прва жртва на овим прпсторима, прото Петар Лазаревић , прота Јован Лазаревић и Милан Петковић су заиста примјер бораца за слободу , бораца за православље: Ликови  проте Петра, проте Милана и проте Тимотија су осликани и у нашем Саборном храму, као свједоци и исповједници наше вјере и мућеници за нашу вјеру. Они су без икаквог валидног  судског процеса страдали само зато што су српски свестеници и православци.

Данас на подручју града Зворника има 27 православних храмова, рекао нам је Протојереј ставрофор Видоје Лукић, старјешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице најавивши  и изградњу болничке капеле.