Novosti / 26.07.2021

Zvornik i Mali Zvornik  - 11 dana kuturnih i sportskih događaja

Slika
Mali Zvornik

Građani Zvornika i Malog Zvornika počevši od 29 jula do 8 avgusta  moći će da uživaju u različitim događajima i manifestacijama, koje sa nestrpljenjem očekuju.

U četvrtak 29 jula  , u susjednom Malom Zvorniku počinju Dani sportsko rekreativnog i kulturnog turizma pod nazivom „ Drina je smisao života“  koji će trajati do nedelje 1. avgusta.   Svečano otvaranje ove manifestacije zakazano je za 21 čas na stadion FK  „Jedinstvo” Mali Zvornik, nakon čega će koncert održati Dragana Mirković.

Manifestacija se nastavlja u petak kada će ljubitelji  ribolova  moći  da uživaju , ali i odmere snage i vještine kako u  petak , tako i u subotu na  plaži u Sakaru , gdje će biti održana tradicionalna Somovijada.  Drugog dana ove manifestacije, pored takmičarskog dijela i proglašenja pobjednika  biće održan i Zlatni kotlić  takođe na plaži u Sakaru.  Za subotu je  najavljena i akcija dobrovoljnog darivanja krvi od 9 do 14 časova.

Posjetioci će takođe moći da uživaju u  izložbi  hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića , narodne tradicije i domaće radionisti, a biće održana i likovna kolonija.
U subotu naveče , tačnije od 21 čas koncert će , na stadionu  FK „Jedinstvo” Mali Zvornik održati „Lexington band.  Manifestacija „ Drina je smisao života“  biće završena Malozvorničkom  regatom u nedelju 1 avgusta . Start regate je zakazan u 10 časova  u naselju Velika reka  , a završetak je planiran oko 16 časova u Sakaru , gdje će učesnike dočekati  trubački orkestar  Boška Krčavca.

Nakon manifestacije „ Drina je smisao života“  , odmah u ponedeljak  2.avgusta u Zvorniku  će biti održana tradicionalna manifestacija  “Zvorničko ljeto”. Koncerti na obali Drine će izostati, ali građane očekuje niz drugih kulturnih i zabavnih sadržaja, najavili su organizatori .

Ovogodišnje 20. po redu Zvorničko ljeto u ponedeljak 2 avgusta biće otvoreno koncertom zvorničanke Aleksandre Lizdek i pozorišnom predstavom “Plastika”. KUD Sveti Sava održaće mini koncert, a slikarska radionica “Paleta” i ove godine će najaviti početak manifestacije u prijepodnevnim satima.  Biće otvoren  i ljetnji bazar na šetalištu u centru grada, koji će se održavati svaki dan,ove sedmodnevne manifestacije u periodu od 14 do 21 čas .

Na mostu kralja Aleksandra I Karađorđevića , 3. Avgusta biće upriličen susret  predstavika lokalnih vlasti  Malog Zvornika i Zvornika.  Na Đurđev gradu biće upriličena izložba 56 metara platna, a na platou ispred Kasine izložba zvorničkih razglednica u organizaciji Centra za istraživanje i očuvanje kulturno- istorijske baštine dr Đorđe Lazarević. Nakon toga na betonskom šetalištu kod “Sokolskog doma” održaće se rok concert lokalnih grupa Lavirint i For o clock.

Predstava "Sex bomb" planirana je u srijedu 4. avgusta. Istog dana, najmlađe sugrađane zabavljaće Peđolino i Tode Nikoletić u Kabaretić šou na platou ispred muzičke škole. Potom će na betonskom igralištu ispred “Sokolskog doma” biti otvoren bioskop na otvorenom koji će trajati tri dana. Na platou ispred Muzičke škole učenici i profesori održaće koncert 5.avgusta.

U petak 6.avgusta u Domu omladine guslari će održati svoj concert. U dječijem parku sa najmlađim mališanima biće organizovano upoznavanje sa vitezovima koji će sutradan u subotu na gradskoj plaži napraviti viteško selo i cijeli dan viteškimn vještinama zabavljati mališane.

Subota, 7. avgust već tradicionalno pripada “Drinskoj regati” čiji je start zakazan za 10časova  sa gradske plaže odnosno novog gradskog keja.

U nedelju 8.avgusta  je slava grada, Sveta Petka Trnova. Od ranih jutarnjih sati za Zvorničane  i njihove goste biće organizovano niz događaja. Karavan i kotlić na Drini, sveta liturgija, lomljenje slavskog kolača i muzičko poetski kabare “Da, to su bili dani”.